Kahden kaalin siskonmakkarasoppa

Kahden kaalin siskonmakkarasoppa
Kahden kaalin siskonmakkarasoppa

Perinteinen siskonmakkarasoppa juureksilla on hyvää, mutta tällä kertaa en voinut vastustaa kiusausta uudistaa keittoa parilla kaalilla sekä uusilla mausteilla. Mitähän kotiraati tuumaa?

Siskonmakkarasoppa kuuluu perheen lasten lempiruokiin, paitsi yksi lapsistamme siirtää aina siskonmakkarasopasta makkarat sivuun. Hän ei ole kuitenkaan esikoisemme, joka muistutti minua, että siskonmakkarakeittoa ei ole saanut aikoihin, kun koulussakaan sitä ei enää tarjota. Koskahan sekin on lopetettu ja miksi? Piti oikein tarkistaa koulun ruokalista. Keittoa ei listalta tosiaan löydä.

Lehtikaali löysi jälleen uuden paikan ja lisäksi keittoon tuli kyssäkaalia. Kyssäkaali eli kaalirapi on vähän käytetty kaali. Se on useille vähän vieraampi, eikä ole niin monikäyttöinen kuin kaalimaan katraassa tavataan olla. Kyssäkaali sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin. Siinä on lantun makua, mutta se on lanttuun verrattuna miedompi ja vähän makeampi.

Maustoin keiton valkosipulilla, savupaprikalla, tavallisella paprikalla ja sitruunamehulla. Paprikamausteiden sijasta keittoon olisi voinut kokeilla myös chipotlea, mutta luulen, että se olisi kenties ollut muutostensopassa liikaa muutamalle tulisia makuja vastustavalle perheenjäsenelle.

Mausteet toivat uutta potkua keittoon ja kaalien ystävänä tykkäsin tästä siskonmakkarakeitosta enemmän kuin perinteisestä. Myös miehen mielestä uudistettu soppa on vanhaa parempi. Lapset antoivat äänensä perinteiselle siskonmakkarasopalle, vaikka santsausta esiintyi… Eli ei kai lapsistakaan sitten pöllömpää, mutta kahden kaalin siskonmakkarakeitto on etenkin aikuisten makuun.

Siskonmakkarasoppa inspiroi myös esikoisen sarjakuvan tekoon. Julius-kissa seikkailee blogissa pitkän tauon jälkeen.

Julius kissa ja tiput salaa sopalla.
Julius kissa ja tiput salaa sopalla.

Kahden kaalin siskonmakkarasoppa

1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
400 g siskonmakkaroita
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia tai 1 keltasipuli
5 perunaa
1 keskikokoinen kyssäkaali
150 g lehtikaalia
1,2 l vettä
1-2 rkl liemivalmistetta ( katso tarkempi määrä käyttämäsi liemivalmisteen mukaan)
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 laakerinlehti
1 rkl sitruunan mehua
suolaa

Lisäksi:

pieneksi silputtua persiljaa ja purjoa

Valmistus:

Kuori sipulit, perunat ja kyssäkaali. Pese lehtikaalen lehdet ja poista paksu lehtiruoti.

Hienonna sipulit. Kuutioi perunat ja kyssäkaali. Leikkaa lehtikaali pieneksi silpuksi.

Kuullota sipuleita muutama minuutti öljyssä kattilassa. Lisää kattilaan kiehuva vesi, liemivalmiste, perunat, kyssäkaalikuutiot, laakerinlehti, paprikajauheet ja laakerinlehti.

Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.

Lisää joukkoon siskomakkarapallerot, pieneksi hienonnettu lehtikaali ja sitruunamehu. Anna kiehua 5-10 minuuttia.

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa silputun persiljan ja purjon kera.

Saatat tykätä myös

Yksi kommentti artikkeliin ”Kahden kaalin siskonmakkarasoppa

  1. Varmaan lastenkin mieleen tämä soppa 🙂 Tosi hauska sarjakuva, jossa jo tutun näköiset ihanat olennot seikkailemassa jälleen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *