Terveisiä karpalosuolta: Kaunis kiisseli & riisikerma

Karpalokiisseliä ja riisikermaa
Karpalokiisseliä ja riisikermaa

Pääsin taas ystäväni Ellun kanssa viikonlopuksi maalaismaisemiin Etelä-Savoon mukavan Mari-mamman luokse. Mieli rauhoittuu, kun saapuu  metsien ja soiden viereen. Ohjelmana on mennä marjaan ja sieneen.

Mari tietää karpalosuot ja hän on tottunut metsissä ja soilla kulkija. Kutsummekin Maria metsän kuningatareksi. Me tytöt jäämme armotta toiseksi, kun poimimme sitten karpaloa tai mitä marjaa tahansa.

Karpaloita
Karpaloita

Karpaloiden poiminta on hidasta hommaa – tai minä en ainakaan ole nopea. Tällä kertaa karpalosuo oli melko heinäinen ja karpaloita sai monin paikoin vähän kaivella heinien ja sammaleiden välistä. Siitä huolimatta suolla olo on niin antoisaa ja rauhoittavaa. Mieli virkistyy. Ja mikä palkinto, kun ämpäri on päivän päätteeksi täynnä kauniin punaisia karpaloita.

Karpalosuo
Karpalosuo

Minä olin ensimmäistä kertaa Marin vieraana viime vuonna. Silloin Mari tarjosi jälkkäriksi karpalokiisseliä riisikerman kera. Nostalginen jälkiruoka herätti ihania muistoja. Meilläkin on ollut karpalokiisseliä tarjolla viime syksystä alkaen. Ja kun taas saavuin karpaloreissultani kotiin, niin oli pakko tehdä ensimmäisenä juhlavan punainen kiisseli.

Karpalokiisseli (4-5 henkilölle)

4 dl karpaloita
1 -1 ½ dl sokeria
9dl vettä
6-7 rkl perunjauhoja + 1 dl vettä

Soseuta karpalot ja vesi sauvasekoittimella kattilassa. Lisää sokeri ja kuumenna .
Anna kiehua hetki.

Sekoita kupissa perunajauhot ja vesi. Lisää suurus koko ajan sekoittaen kiisselin joukkoon.

Anna pulpahtaa pari kertaa ja ota pois liedeltä.

Tarjoa jäähtynyt kiisseli riisikerman kera. (Päälle voi siivilöidä vähän tomusokeria. )

Riisikerma eli Riisi a`la Malta

1 ½ dl puuroriisiä tai pitkää riisiä
3-4 dl vettä ( katso riispakkauksen ohjeen mukaan)
2 dl kermavaahtoa
3-4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Huuhtele riisi kylmällä vedellä.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto ja riisi.

Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Katso myös: Suloiset karpalo-valkosuklaapuustit

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Terveisiä karpalosuolta: Kaunis kiisseli & riisikerma

  1. Voi että, tänne on taas loihdittu monia houkuttelevan näköisiä herkkuja ja kuvat karpalosuolta ovat todella upeita. Niistähän saisi vaikka taidetta kodin seinälle 🙂

    1. Luontokuvat ovat kauniita, kyllähän niistä voisi tehdä taidetta myös kotiseinille. 🙂 Tosin kun astuu metsään, niin siellähän se taidenäyttely odottaa joka päivä kaikkia halukkaita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *