Skagen röra eli katkaraputahna on myös yksi suosittu joulun juhlapöytien herkku. Se sopii juhlapöytään kalojen kaveriksi, mutta jo yksistään siitä syntyy oivallinen alkupala saaristolaisleivän kera. Lisäksi se on mainio täyte uuniperunoille, jotka maistuvat etenkin tähän vuoden aikaan. Kesällä sitten taas varhaispottujen kanssa!
Astetta juhlavamman skagen röra version voi viimeistellä mädillä, jos leipiä haluaa tehdä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä. Itselläni mäti harmillisesti unohtui ennen kuvausta jääkaappiin, mutta ehtihän se onneksi vielä senkin jälkeen. 🙂
Skagen röra saaristolaisleivällä
1 ps (180 g) isoja katkarapuja sulatettuna ja valutettuna
½ punasipuli pieneksi hienonnettuna
¾ dl majoneesia
½ dl ranskankermaa
2 rkl sitruunanmehua
ripaus cayannepippuria
kourallinen tilliä hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria
viimeistelyyn: hienonnettua ruohosipulia ja sitruunalohkoja tai mätiä
6-7 viipaletta saaristolaisleipää
Valmistus:
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Itse laitan ensin kulhon pohjalle hyvin valutetut ravut + sipulin ja lisään sitten vasta majoneesia ja ranskankermaa, että saan mieluisan koostumuksen. Punasipuli kannattaa hienontaa huolellisesti pieneksi, niin se ei ole niin kitkerää ja suutuntuma myös mielyttävämpi.
2. Lusikoi katkaraputahnaa leipien päälle.
3. Viimeistele ruohosipulilla, mädillä ja/tai sitruunalohkoilla.