Lätkää ja karitsalootaa

Karitsaloota1
Eilisen iltapäivän ja illan ohjelma oli lätkää, hyvää ruokaa ja superkiva ystäväperhe seuranamme. Suomi-Ruotsi pelin erätaukojen aikana ehti hyvin käväistä keittiössä valmistelemassa ystäväni kanssa rentoa perjantai-illallista.

Jännittävässä matsissa Ruotsi vei täpärästi voiton. Ketutti, mutta minkäs mahtoi! Onneksi oli ohjelmassa myös hyvää ruokaa ja seuraa. Kauan ei jaksanut peliä harmitella. Kätevä ja lohdullinen karitsaloota olikin sopivasti melkein valmis, kun peli päättyi. Lisukkeeksi teimme mummonkurkkuja.

Karitsaloota on uusimmasta Safkaa maanantaista-sunnuntaihin-kirjasta, mutta huomasin tämän reseptin Eeva Kolun Kauhaa ja rakkautta blogista. Tässä talossa oli nyt vallan perättäisinä päivinä Hanna & Alexander Gullichsenin reseptit käytössä.

Luin reseptin ensin sen verran ylimalkaisesti, että ehdin vahingossa ensin keittää hetken makaroneja, mutta eipä se haitannut. Saatan keittää toisenkin kerran makaroneja puolet ohjeellisesta ajasta, koska lootasta tuli oikein mehukasta. Alkuperäisessä ohjeessa makaronit laitetaan keittämättöminä uuniin.

Maistuva karitsaloota on vähän fiinimpi vaihtoehto kotoisalle makaroonilaatikolle, mutta kuitenkin mukavan mutkatonta ruokaa. Mietimme ystäväni kanssa, että onkohan tämä kenties ranskalaisten tai italialaisten versio makrusta. Munamaidon sijasta karitsa sai päällensä tomaattia, punaviiniä, timjamia ja valkosipulia.

Lautasella olevan annoksen päälle raastoimme runsaasti tuoretta parmesaania. Palan painikkeeksi lasillinen tai kaksi hyvää punaviiniä.

Perjantai-illan tunnelma oli jälleen parhaimmillaan!

Karitsaloota (noin 12 annosta, kahden perheen satsi!)

kokonainen valkosipuli, noin7-8 valkosipulinkynttä
300 g pekonia
rypsi- tai oliiviöljyä
800 g karitsanjauhelihaa
2 ½ dl punaviiniä
1 rkl kuivattua timjamia tai 5-6 oksaa tuoretta timjamia
2 tlk (800 g) kokonaisia tomaatteja säilöttynä
suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
800 g täysjyvämakaronia
250 g gruyere juustoa tai jotain muuta maukasta juustoa

Pilko valkosipuli ja pekoni. Kaada paistinpannulle öljyä ja kuullota valkosipulia hetki. Lisää sen jälkeen pekoni ja paista pekoni kypsäksi. Lisää pannulle karitsanjauheliha ja paista se myös kypsäksi.

Lisää joukkoon viini, timjami, tomaatit, suolaa ja mustapippuri. Anna kastikkeen muhia pannulla hiljalleen noin 20 minuuttia. Kastike saa olla aika suolaisen makuinen.

Sekoita keskenään kastike ja keittämättömät makaronit (tai puoliksi keitetyt). Kaada paistonkestävään, voideltuun vuokaan ja raasta päälle juustoa. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Lisää vettä ja folio päälle, jos laatikko alkaa kuivua.

Raasta annoksen päälle lautasella runsaasti parmesaani juustoa. Se sopii hyvin myös tähänkin ruokaan!

Saatat tykätä myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *