Maistuisiko sulle? Blogin arkistosta löytyy vuodelta 2014 edelleen toimiva resepti, mut se on kyllä ilman fenkolia, joka on aivan ihanaa seuraa niin perunalle kuin lohelle. Ja kun katselin tarkemmin sitä vanhaa reseptiäni, niin en välttämättä käyttäisi tässä mukana kananmunaa ja valkopippuri on vaihtunut mustapippuriin tai lime-mustapippuriin.
Lohi-fenkolilaatikko
paistamiseen öljyä ja voita
600 g lohta fileenä
1,5 kg perunaa (jauhoinen lajike)
1 fenkoli
1 keltasipuli
1 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
2 rkl kuivattua tilliä
suolaa
mustapippuria tai lime-mustapippuria
3 rkl voita
1-2 rkl korppujauhoja
Kypsän laatikon päälle:
tuoretta tilliä
Graavaus:
1 rkl karkeaa merisuolaa
½ rkl sokeria
mustapippuria tai lime-mustapippuria
Valmistus:
- Nypi kalasta ruodot. Ripottele tasaisesti suolaa, sokeria ja pippuria kalan päälle. Anna graavaantua jääkaapissa vuorokausi (voi tehdä myös 4-5 tunnin pikagraavauksen).
- Pyyhi kala talouspaperilla ja leikkaa fileestä ohuita viipaleita.
- Jos et graavaa niin suolaa ja pippuroi lohi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
- Kuori ja hienonna sipuli. Poista fenkolista kova kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuullota ensin sipuli voissa ja öljyssä pehmeäksi pannulla. Lisää mukaan myös fenkolit ja jatka kuullotusta sen verran, että ne myös pehnevät. Kaada pannulle lopuksi kalaliemi.
- Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi veitsellä tai mandoliinilla.
- Voitele vuoka. Laita pohjalle perunaviipaleita. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä. Laita seuraavaksi sipuli-fenkolia ja lohisiivut. Sitten taas vuorostaan perunaa. Mausta taas välissä. Lisää loput lohisiivut ja sipuli-fenkolia. Mausta vielä kerran.
- Sekoita kerma ja maito kulhossa. Kaada seos tasaisesti vuokaan kala-perunaseoksen päälle.
- Ripottele pintaan korppujauhoja ja voinokareita.
- Laita vuoka uuniin ja paista 200 asteiseessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta saanut kullanruskeaa väriä.
- Ota pois uunista ja vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia.
- Silppua päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua.