Syksyisessä illassa on nostalgista tunnelmaa, kun pöytään kantaa lohilaatikkoa. Kotoisa lohilaatikko ei turhia tärkeile. Samalla vaivalla voi valmistaa suuremman satsin, josta riittää ruokaa muutamaksi päiväksi tai isommalle porukalle.
Lohilaatikko on täyttävää. Se kaipaakin seurakseen jotain etikkaisia lisukkeita tai raikasta salaattia. Meillä lohilaatikon kaverina oli parsakaali-avokadosalaattia ja lasten suosimia hölskytyskurkkuja. Seuraksi sopivat myös esimerkiksi hapankaali tai etikkaiset punajuuret.
Lohilaatikko
600 g lohta
(graavaus 1 rkl karkeaa merisuolaa, ja ½ rkl sokeria)
1,5 kg perunaa (jauhoinen lajike)
1 keltasipuli
1 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
3 kananmunaa (huomautus 2021 :munia ei yleensä käytetä gratiineissa)
2 rkl kuivattua tilliä
suolaa
valkopippuria tai mustapippuria tai lime-mustapippuria
3 rkl voita
1-2 rkl korppujauhoja
Päälle paistamisen jälkeen:
tuoretta tilliä
Jos ehdit, graavaa lohi kevyesti.
Nypi kalasta ruodot. Ripottele tasaisesti suolaa, sokeria ja valkopippuria kalan päälle. Anna graavaantua jääkaapissa vuorokausi. ( Minä tein lohelle 4-5 tunnin pikagraavauksen, kun aika ei tällä kertaa riittänyt pidempään.)
Pyyhi kala talouspaperilla ja leikkaa fileestä ohuita viipaleita.
Jos et graavaa niin suolaa ja pippuroi lohi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipuli voissa pehmeäksi pannulla. Kaada pannulle lopuksi kalaliemi.
Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi.
Voitele vuoka. Laita pohjalle perunaviipaleita. Mausta suolalla, pippurilla ja tillillä. Laita seuraavaksi sipuli ja lohisiivut. Sitten taas vuorostaan perunaa. Mausta taas välissä. Lisää loput lohisiivut ja sipuli. Mausta vielä kerran.
Sekoita kerma, maito ja munat kulhossa. Kaada seos tasaisesti vuokaan kala-perunaseoksen päälle.
Ripottele pintaan korppujauhoja ja voinokareita.
Laita vuoka uuniin ja paista 200 asteiseessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta saanut kullanruskeaa väriä.
Ota pois uunista ja vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia.
Silppua päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua.
Ohje on sovellettu Sikke ruokaa rakkaudella- ruokakirjasta