Munkkirinkilät

Munkkirinkilät

Se on vappu ja nyt jos koskaan paistetaan munkkeja! Jopa minä, joka en ole paistanut munkkeja varmaan kymmeneen vuoteen. Voi vain ihmetellä miksi, koska niin herkullisia noi lämpöiset munkit ovat siman kera!

Munkkirinkilät

Ohjeen nappasin vanhasta Maku-lehdestä. Hyvin onnistui, kun mulla oli yksi tarkka munkin maistaja mukana. En omista lämpömittaria, joten paistoin munkit leipäpalatuntumalla. Ensimmäisestä satsista tuli ihan kelvollisia, mutta aavistuksen liian tummia. Tyttären makupalautteen ansiosta laskin vähän lämpötilaa ja sitten alkoi tulla paremman väristä ja samalla myös makuista munkkia.

Munkkia ja simaa

Paistamisen jälkeen poika hoiti sokerointia ja sitten oli enää se paras urakka edessä eli syöminen! Ääntä kohden – kuten tavataan sanoa!

Munkkirinkilät

Hauskaa vappua!

Munkkirinkilät

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
noin 13 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Paistamiseen

1 l rypsiöljyä

Päälle:
sokeria

Valmistus:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon kardemumma, sokeri, suola, munat ja vajaat puolet jauhoista. Alusta taikinaa, rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla peitetettynä noin puoli tuntia.

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi. Leivo se tangoksi ja leikkaa noin 35-40 palaa. Muotoile palat palloiksi , paina kädellä hieman. Kohta liinan alla peitettyinä. Paina jauhotetulla sormella reikä pullien keskelle ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormen ympäri.

Kuumenna öljy 170- 180 asteiseksi. Käytä lämpömittaria tai testaa leipäpalalla. Rasva on tarpeeksi kuumaa, jos leipäpala ruskistuu noin minuutissa.

Pudota 2-3 rinkilää varovasti öljyyn ja paista 1-2 minuuttia puoli. Käännä munkit paistamisen aikana. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Paista kaikki munkit samoin.

Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Vinkit!

Varaa lieden viereen kansi, jolla saat tarvittaessa tukahdettettua liekit, jos rasva ylikuumee. Älä käytä liestituuletinta.

Siivilöi jäähtynyt rasva hieman jäähtyneenä ja säilytä kylmässä. Voit ostaa sillä munkkeja lähiaikoina vielä kahdesti.

Hävitä öljy maitopurkissa sekajätteen joukossa. Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin.

Ohje: Maku kevät 2/2012

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Munkkirinkilät

  1. On varmaan lapsukaisilla ollut juhlaa siellä 🙂 Perinteitä vaalien ❤

    1. Olihan meillä aikamoiset munkkipartyt! 🙂 Nyt tajusin taas miksi teen näitä todella harvoin! Lämmin munkki on niin hillittömän hyvää, että voit vaan arvata, että syöminen ei jää yhteen, eikä kahteen munkkiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *