Eilen piti pikkujouluilla ja tehdä pöytä täyteen herkkuja, mutta päädyinkin sitten leipomaan porkkanasämpylöitä, koska tytär sairastui. Äitini vinkistä laitoin taikinaan porkkanaraasteen sijasta porkkanasosetta, jolloin sämpylät kohoavat paljon paremmin kuin raasteen kanssa. Sämpyläni eivät aina ole kummoisia, mutta nyt onnistuin tekemään makoisia, muhkeita, ihan parhaimpia porkkanasämpylöitä.
Leipomisessa taitaa olla jotain taikaa. Ulkona oli pimeää, tuuli ulvoi ja vettä piiskasi taivaan täydeltä, mutta minä olin onnellinen, kun haukkasin voilla sipaistua lämmintä sämpylää ja hörppäsin kupillisen vihreää teetä.
Porkkanasämpylät ( 2 pellillistä)
5 dl piimää
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 kananmuna
1 dl rypsiöljyä
250 g porkkanasosetta
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl kaurarouhe/ kaurakuitunen
1 dl spelttijauhoja
noin 10-12 dl sämpyläjauhoja
Voiteluun:
1 kananmuna
Koristeluun:
kaurahiutaleita
Valmistus:
Lämmitä piimä 38 asteseksi. Vispaa koko ajan, ettei piimä juoksetu. Liota hiiva piimään. Lisää suola, hunaja, kanamuna, porkkansose, siemenet, kaura ja öljy. Sekoita.
Lisää sämpyläjauhot vähitelle hyvin alustaen. Jätä taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi, eikä kovaksi. Jauhot turpoavat kohoamisen aikana.
Anna taikina kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
Vaivaa taikina kevyesti jauhotetulla alustalla. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele jauhotetuin käsin sämpylöitä. Kohota vielä pellillä liinan alla noin 30 minuuttia.
Voitele kohonneet sämpylät kevyesti kananmunalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.
Kuohkean näköisiä sämpylöitä. 🙂 Toivottavasti ehditte vielä pikkujouluilla myöhemmin tänä vuonna.
Kiitos Rommirusina! Jouluun on onneksi aikaa, joten eiköhän tässä vielä ehdi.Mukavaa viikonloppua! 🙂
Komeita sämpylöitä olet pyörähyttänyt. En olekaan koskaan kokeillut kananmunaa sämpylässä, mutta olen huomannut kyllä, että jossain ohjeissa on lisätty. Varmaan lisää vielä kuohkeutta 🙂
Kiitos, nämä olivat tosiaan oikein hyviä. 🙂 Olen kanssa huomannut, että kananmunaa käytetään vaihtelevasti. Minä tykkään laittaa senkin mukaan.