Pastakastikkeiden parhaimmistoa: Hirviragú

Hirvenjauheliharagu pystykuva
Ragú on äärimmäisen maukas jauhelihasta tehty pastakastike, jota haudutetaan hartaudella useita tuntia. Niin, paitsi näin arki-iltana haudutukseen saa riittää reilu kaksi tuntia, mutta ragústa tulee silti huomattavasti runsaamman makuista kuin perinteisestä bolegnesekastikeesta. Haudutusajan voi paremmassa tilanteessa vähintäänkin tuplata tai triplata.

Ragúkastike saa tällä kertaa riistan makua hirvenlihasta. Lisäsävyä kastikkeelle antavat raakamakkarat ja possunliha. Lihan lisäksi kastikkeeseen tulee erittäin pieneksi pilkottuna porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja valkosipulia sekä nesteeksi tomaattimurskaa ja punaviiniä.

Kastikkeen aineksia.
Kastikkeen aineksia.

Ragúkastikkeessa voi käyttää jotain muutakin lihaa kuin mitä tässä reseptissä on käytetty. Aika usein ragúa valmistetaan esimerkiksi naudan- ja possunlihasta. Punaviinin sijasta käytetään myös valkoviiniä. Ragú kannattaa tarjota esimerkiksi tagliatellen kera, jossa on kastikkeelle paremmin tarttumapintaa kuin ohuessa spagetissa.

Ragú on talven slow food ruokaa parhaimmillaan. Eikä lasi punaviiniä ole yhtään hullumpi ratkaisu tämän ruoan kylkeen.

Buon appetito!

Hirviragú

oliiviöljyä
250 g hirvenjauhelihaa
250 g porsaanjauhelihaa
2 tuoremakkaraa ( esim. possua)
1 porkkana
1 selleri
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl lipstikkaa
1 tl timjamia
1 prk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
suolaa ja pippuria

Leikkaa ja kuori kasvikset ja sipulit mahdollisimman pieniksi. Kuumenna öljy ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja lisää porkkana ja selleri. Kuullota hitaasti ja rauhassa niin kauan, että vihannekset pehmenevät kunnolla. Lisää jauheliha ja purista makkaroiden sisukset pieninä palloina sekaan. Kypsennä taas rauhassa, kunnes jauheliha alkaa muuttua murumaiseksi.

Lisää viini ja anna haihtua. Sen jälkeen tomaattimurska ja sekoita.

Anna kypsyä rauhassa miedolla lämmöllä vielä ainakin tunti -kaksi.

Keitä seuraksi tagliatelle pastaa.

Raasta annoksen päälle runsaasti parmesaania.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Pastakastikkeiden parhaimmistoa: Hirviragú

  1. Hirvenliha sopiikin varmaan loistavasti tähän saapasjalkamaan ihanaan ”soosiin”, jos vain onnistuu löytämään jostain. Saattais maistua Berlusconillekin 🙂 Onpas suloinen piirustus. Kuvasta saisi hienon taulun vaikka keittiön seinällekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *