Onneksi tulin napanneeksi tästä salaatista edes yhden kuvan, koska sehän olikin superherkullista. Fenkoli ja punajuuri ovat tunnetusti hyvä makupari suolaisella juustolisäyksellä, mutta suolakurkut tuovat salaattiin happaman raikkaan, suolaisen säväyksen. Ja kannattaa muistaa, että ne maustekurkut eivät ole sama asia. Sillä suolakurkut valmistetaan hapattamalla ne maitohappokäymisen avulla, kun taas maustekurkut valmistetaan säilömällä ne etikkaliemeen. Tässä käytin siis suolakurkkuja!
Ihanan paahteinen, aromaattinen, pähkinäinen ja suolaisen raikas salaatti piristi harmaata päivää ja muutenkin vähän väsähtänyttä olemustani. Tämän syksyn kiireet ja pimeys ovat verottaneet voimia, mutta hyvä ruoka on kyllä parasta mielen ja sielun lääkettä! Tsemppiä marraskuun harmauteen!
Punajuuri-fenkoli-fetasalaatti (3-4 annosta)
1 kg punajuuria
2 tl fenkolin siemeniä jauhettuna
1 tl timjamia
suolaa ja mustapippuria
rypsiöljyä
1-2 fenkolia
suolaa
rypsiöljyä
lisäksi:
ruukku rucolaa
2 suolakurkkua
1 dl saksanpähkinää
1 pkt fetaa
oliiviöljyä ja punaista balsamicoa
Valmistus:
1. Laita uuni päälle, 200 astetta, mielellään kiertoilmaohjelma, jotta paahtaa punajuuret ja fenkolit samaan aikaan.
2. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. Levitä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sekoita joukkoon mausteet sekä öljy. Paahda punajuuria uunissa noin 50 minuuttia.
3. Halkaise fenkolit ja leikkaa kova kanta pois. Huuhtele tässä välissä. Leikkaa pitkittäin ohuita lohkoja. Laita omalle pellille tai vuokaan , sekoita joukkoon suola ja öljy. Lisää fenkolit uuniin omalle tasolle, kun punajuurien paahtoaikaa noin 20 minuuttia jäljellä.
4. Leikkaa suolakurkku veneiksi, rouhi pähkinät ja leikkaa feta viipaleiksi.
5. Yhdistä lautasilla tai kulhossa kaikki ainekset. Valuta päälle oliiviöljyä ja punaista balsamicoa.