Tasaisin väliajoin minulle iskee tarve pistää koti järjestykseen. Tarpeeton kodintavara myyntiin ja keittiökaappeihin järjestystä. En ole mikään himohamstraaja, mutta viiden hengen talouteen pesiytyy kaikenlaista kampetta, halusi tai ei. Lapset kasvavat ja harrastuksia on monenlaisia. Aina joku tarvitsee jotain, joten toisesta päästä on pakko saada tavaraa myös ulos.
Pelastukseni on lähialueen facebook-kirppikset. Ne ovat loistava tapa myydä ja ostaa. Siinä jos missä facebook on aivan timanttinen kanava. Olen vähän laiska matkaamaan kuorman kanssa perinteisille kirppiksille. Sieltä saattaa tulla melkein saman lastin kanssa takaisin, muutama euro taskussa, jos vaikka on sortunut vielä naapuripöytään ostoksille… Mulle sopii mainiosti tämä av, yv, vapautan, jono, ostan, maksan meininki, kun ilahduttavan usein kuitenkin löytyy lähialueelta ostaja/ottaja ovelle, jolle on kyseiselle tavaralle aidosti tarvetta.
Samassa aallossa olen laittanut helposti villiintyviä keittiövarastoja aisoihin, mm. lisäämällä suunnitelmallisuutta, enemmän perusruokaa, vähemmän kaupassa käyntejä = vähemmän heräteostoksia ja kaikenmaailman purnukoita.
Etenkin keittiössä tilanne on näyttänyt toistaiseksi lupaavalta. Tosin ihana anoppi tuuppasi jääkaappiin yksi ilta jättilastin hapatettua kermaa, erilaisia homejuustoja ja riisifrutteja. Huh, mites nämä nielaistaan, kun mitään edellä mainituista meillä ei syödä suurissa määrin. Enkä halua heittää ruokaa roskiin. Onneksi siinä oli miehen makuun herkkuja, osan lahjoitin eteenpäin ja hapatettua kermaa innostuin itse testailemaan. Kannattaa tsekata blogistani mehevän lohipiirakan ja pirtsakan punajuurisopan reseptit, joihin käytin hapatettua kermaa.
Järjestelmällisyydestä huolimatta jotain jämiä löytyy. Tällä kertaa jääkaapissa oli useamman päivän auki ollut tuorejuusto, päiväysvanha rahkapurkin puolikas ja hapatetun kermapurkin rippeet. Upotin ne tähän syksyn raikkaaseen puolukkapiirakkaan. Ja mikä parasta, ei mennyt ruokaa roskiin ja kaikki muutkin ainekset löytyivät kotoa ilman kaupassa käyntiä.
Puolukkapiirakka
pohja:
125 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 keltuainen *
2 rkl vettä
täyte:
200g (jäisiä) puolukoita
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
½ prk rahkaa
muutaman lusikallisen vajaa prk tuorejuustoa
purkin pohjat hapatetusta kermasta
1 dl sokeria
1 tl vaniljaa
Valmistus:
1. Tee ensin taikina. Kuutioi voi. Nypi kuutiotu voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmunan keltuainen ja vesi. Vaivaa sen verran, että massasta muodostuu taikina. Kiedo taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä taikina hyvin voideltun piirasvuoan päälle ja pistele haarukalla.
3. Sekoita perunajauho puolukoihin ja levitä puolukat piirakan pohjalle.
4. Sekoita munat, rahka, tuorejuusto, kerma, sokeri ja vaniljajauhe. Kaada seos puolukoiden päälle.
5. Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.
* käytä yksi ylimääräinen valkuainen esim. munakkaan jatkoksi