Pirtsakka ja paahteinen punajuurikeitto

Punajuurikeitto

Upean punaisena hehkuva punajuurikeitto on yksi syksyn suosikkisoppia. Toki se on maistuvaa ympäri vuoden, mutta etenkin syyssadon punajuurista syntyy maukas keitto. Tähän punajuurikeittoon paahdoin punajuuret ensin uunissa. Punajuuren upea maku syvenee paahtamalla entisestään. Lisäksi jatkoin keitossa Arlan hapatetun kerman kokeilua, joita sain kasan anopiltani.

Ihmettelin hapatetun kerman paikkaa ruoanlaitossa jo edellisessä postauksessa, kun tein rukiisen lohipiirakan. Makoisa ja mehevä piirakka, mutta siinä en huomannut suuren suurta eroa verrattuna esimerkiksi ranskankermaan. Nyt taisin löytää lisäarvoa tuovan käyttötarkoituksen. Hapatetulla kermalla tuli punajuurikeittoon erittäin kiva, pirtsakka ja hieman hapokas efekti. Mielestäni vähän raikkaampi kuin ranskankermalla.

Punajuurikeitto

Monet juustot sopivat oivallisesti punajuurikeittoon. Tässä keitossa on nyt sinihomejuustoa, joka on ihan klassinen makupari punajuurelle. Yllättäen se vaan jää tässä hieman vaisumpaan rooliin, mutta antaa kuitenkin riittävän juustoisen säväyksen keitolle.

Ihana keitto viimeistellään rouhituilla saksanpähkinöillä ja persiljalla!

Pirtsakka ja paahteinen punajuurikeitto

1 punasipuli
5-6 keskikokoista punajuurta
1 tl timjamia
suolaa
2 rkl rypsiöljyä

6-7 dl kasvislientä
2 dl hapatettua kermaa ( Arla)
150 g sinihomejuustoa

päälle: saksanpähkinää ja persiljaa

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Kuori sipuli ja halkaise kahtia. Nosta punajuuret ja sipuli leivinpaperilla vuoratulle pellille. Sekoita joukkoon suola, timjami ja rypsiöljy. Paahda uunissa noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat haarukalla pistäessä pehmeitä.
2. Kuumenna kasvisliemi ja lisää paahtuneet punajuuret ja sipuli. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella.
3. Leikkaa sinihomejuusto paloiksi ja lisää se ja kerma joukkoon. Kuumenna. Maista ja tarkista suola.

Tarjoa keitto rouhittujen saksanpähkinöiden ja silputun persiljan kera.

2 thoughts on “Pirtsakka ja paahteinen punajuurikeitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *