Lähiruokaostoksilla Rekossa

Hultgårdin luomukananmunia
Hultgårdin luomukananmunia

Liityin muutama viikko sitten Itä-Helsingin Rekoon, jossa voi ostaa ruokatuotteita suoraan tuottajalta. Ei liittymismaksua, tilaaminen on vapaaehtoista, hyvää ja tuoretta lähiruokaa edullisesti ja maksu menee suoraan suomalaiselle tuottajalle ilman välikäsiä. Varsin hyvältä kuulostava systeemi, melkein sama kuin menisi torille. Pienenä miinuksena, ettei lähin Reko toimi omassa lähiössäni, vaan noin 10 kilometrin etäisyydellä Puotilassa. Ideaalia olisi tietenkin lähempi ostospaikka, mutta voihan silloin tällöin ajella ostoksille pidemmällekin.

Ferinciltä Feri`s sausagesin artesaaniraakamakkarat
Ferenciltä Feri`s sausagesin tuoretta raakamakkaraa

Suljettuun Reko-ryhmään liitytään facebookissa. Facebookissa tuottajat esittelevät tuotteensa ennen toripäivää ja ostajat tekevät facebook ”seinälle” tilauksensa. Tilaukset sulkeutuvat päivän tai kaksi ennen myyntipäivää. Tilaaminen on helppoa, kirjoitat vain mitä haluat tilata. Esimerkiksi ”yksi kananmunakenno, kiitos! ”

Juurevan leipää
Täysjyvä-gourmetin aprikoosileipää

Minä tilasin ensimmäisellä kerralla Feri`s sausagen tuoremakkaraa, Hultgårdin kananmunia ja Täysjyvä-gourmetin aprikoosileipää. Tällä viikolla olisi ollut tarjolla myös muun muassa yrttejä, kasviksia, marjoja, lihaa ja hunajaa. Tuotteet ja tuottajat vaihtelevat eri viikkoina. Kananmunat ovat täälläkin hittituote. Moni ostaja lähtee kennon tai useamman kanssa kotiin. Suomalaisista on todellakin tullut viime vuosina kananmunien suurkuluttajia. Saman ilmiön huomasin aikoinaan ruokapiirissä, jossa kananmunat ovat myydyin tuote.

Juurevan leipää2

Itä-Helsingin Rekossa tuottajat kurvaavat tavarakuormansa kanssa Puotilan ala-asteen viereiselle parkkipaikalla keskiviikkoisin (jatkossa kahden viikon välein) klo 18.30-19.00. Takakontit avautuvat ja kaupan käynti alkaa. Etukäteen varatut tuotteet löytyvät nimellä ja maksetaan paikan päällä käteisellä tai kortilla. Kaikki tapahtuu vauhdilla ja paikalle on syytä tulla sovittuna aikana, koska moni tuottaja jatkaa siitä matkaansa seuraavaan Rekoon.

Monenlaista hunajaa
Monenlaista hunajaa

Tänä syksynä käynnistyneessä Itä-Helsingin Rekossa on jo lähes 700 jäsentä. Yle uutisten mukaan Suomessa toimii jo 75 Reko-ryhmää ja jäseniä on yhteensä 75 000. Ensimmäinen reko-ryhmä perustettiin Pohjanmaalle vuonna 2013, jonne idea keksittiin Ranskasta. Sen jälkeen Reko on levinnyt etelestä pohjoiseen, mutta katve-alueitakin löytyy. Etenkin Itä-Suomessa Reko-ryhmiä on vähäisesti. Nimi (Reko) tulee ruotsinkielisistä sanoista Rejäl konsumtion ja se tarkoittaa reilua kuluttamista.

Suuren suosion saavuttaneen Rekon menestystarina varmasti jatkuu, koska tälläisestä hyvän tuulisesta ja letkeästä torimeiningistä ei voi olla tykkäämättä. Lisäksi tuotteet ovat varsin herkullisia. Aprikoosileipä on jo puoliksi syöty, huomenna teen Ferencin raakamakkaroista kastikkeen pastalle ja kananmunia katoaa parempiin suihin päivittäin.

Joko sinä olet kuullut Rekosta tai liittynyt Rekoon tai miettinyt perustamista omalle alueellesi?

Saatat tykätä myös

4 kommenttia artikkeliin ”Lähiruokaostoksilla Rekossa

  1. Meilläkin on alkanut REKO pyöriä täälä Seinäjoella tänä kesänä. Mukana ollaan ja haen aina kun sopii aikatauluun. Paitsi minä en ole vielä munia ottanut, meillä kun on ollut noin neljä hilpeää munijaa koko kesän.

    1. Kyllä, Reko-rinkejä alkaa olla jo hyvin ympäri Suomea, lukuunottamatta Itä-Suomea. Sulla on kyllä ihanaa, kun oma kanalakin. Olisipa mullakin! Miksei täällä pääkaupungissakin? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *