Lunta tupruttaa, mutta kevättä kohden mennään ja valon määrä lisääntyy huimaa vauhtia. Vihreiden kasvisten käyttö lisääntyy, tekee mieli ripotella muun muassa parsakaalia, pakasteherneitä, avokadoa, lehtikaalia, salaatteja ja yrttejä vähän joka ruokahetkeen. Myöhemmin keväällä on sitten parsan vuoro!
Täydensin herkullista parsakaalipiirakkaa nyhtökauralla, joka sopii mainiosti myös piirakan täytteeksi jauhelihan tapaan. Lisäksi parsakaali-nyhtökaurapiirakassa on täytteenä fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Piirakan pohjasta tulee ihanan rouhea, kun taikinassa on mukana viljaista sämpyläjauhoa ja kauraleseitä.
Uuden parsakaali-nyhtökaurapiirakan innoittajana on myös Gold&Green Foodsin tämän kuun alussa lanseeraama nyhtiliike -kampanja, joka kannustaa ja haastaa suomalaisia valitsemaan lisää lihattomia vaihtoehtoja. Nyhtistäytymällä tehdään hyvää maailmalle, syödään maistuvia ruokia ja parannetaan omaa hyvää oloa. Nyhtökauralla on helppo vähentää lihan kulutusta herkullisuudesta tingimättä!
Maistuvaa maaliskuun jatkoa!
Parsakaali-nyhtökaurapiirakka
pohja:
125 g voita
1 ½ dl sämpyläjauhoja
1 ½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl kauraleseitä
ripaus suolaa
3 rkl vettä
täyte:
rypsi-tai oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 parsakaali
2 rkl sitruunanmehua
1 rs monday tai tomato nyhtökauraa
noin 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
150 g fetaa
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl paprikamaustetta
1 tl timjamia tai basilikaa
suolaa ja mustapippuria
päälle: tuoretta basilikaa
Valmistus:
1. Tee ensin pohja. Nypi voi ja jauhot sekä suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja kietaise se kelmuun. Laitaa jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Huuhtele parsakaali hyvin ja leikkaa kukinnot irti. Höyrytä tai keitä parsakaalin kukinnot suutuntumalta napakan kypsiksi ( noin 5 minuuttia). Voit vaihtoehtoisesti keittää pikaisesti.
3. Kuori ja hienonna sipulit. Kaada pannulle öljyä ja kuullota sipuleita viitisen minuuttia. Lisää nyhtökaura ja mausteet. Jatka paistamista noin kymmenen minuuttia lisää.
4. Riko munat kulhoon ja lisää kerma. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.
5. Laita uuni lämpenenemään 200 astetta. Voitele piirakkavuoka ja voit ripotella pintaan vielä kauraleseitä. Levitä taikina pohjalle. Lisää päälle sipuli-nyhtökauraseos, aurinkokuivatut tomaatit, parsakaalin kukinnot ja feta kuutioituna. Kaada lopuksi päälle munamaito.
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25- 30 minuuttia.
Kiitos taas ohjeista. Luuletko, että vois korvata kerman yksyhteen kermaviilillä? Tykkään siitä yleensä piirakoissa, kun tulee hieman happamuutta.
Ole hyvä! 🙂 Itse en ole suolaisissa piirakoissa käyttänyt kermaviiliä, vaikka myös tykkään happamuudesta. Luulisi sen toimivan yhtä lailla tässä, ja juuri yks yhteen.