Onkin vierähtänyt useampi kuukausi, kun olen viimeksi leiponut pullaa. Vastaleivotun pullan tuoksu on kyllä niin huumaavaa, että kyllä kannatti jo sen takia jälleen tähän hommaan ryhtyä. Puhumattakaan miten palkitsevaa onkaan se uunituore mehevä pulla!
En toki aina, mutta monesti olen ollut leivonnassa sellainen voin nimeen vannova. Viime aikoina kelkkani on kääntynyt myös leivonnassa yhä enemmän pehmeiden rasvojen puolelle ja tänä vuonna voin käyttöni onkin ollut aivan minimaalista. Ja pulla on hyvä esimerkki siitä, että lopputulos ilman voita ei ole yhtään huonompi, vaan erinomaisen hyvä pulla syntyy myös esimerkiksi juoksevalla rypsiöljyvalmisteella.
Kaipasin myös pulliin raikkautta, jolloin rahkatäyte onkin niihin nappilisäys, etenkin sitruunalla ja vadelmilla täydennettynä. Nämä mehevät rahkapullat ovat oikein ihania maaliskuista viikonloppua piristämään tulppaanien kera!
Sitruuna-vadelmarahkapullat (12-13 kpl)
3 dl (kaura)maitoa
1 muna
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 ps kuivahiivaa
7-8 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl huoneenlämpöistä sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmistetta
täyte:
2 ½ dl rahkaa
1 kananmuna
¾ dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
½ (luomu) sitruunan raastettu kuori
1 dl (pakaste) vadelmia
(raesokeria)
voiteluun: kananmunaa
Valmistus:
1. Sekoita 42 asteiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispaa mukaan noin desi jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen Sunnuntai Juokseva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.
2. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Tee taikinasta tanko ja jaa se noin 13 palaa (noin 70 g/pala). Pyörittele pulliksi ja anna kohota leivinpaperilla vuoratulla pellillä liinan alla noin 30 min.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
4. Sekoita täytteen ainekset. Vadelmat voi jättää vielä erikseen ja ripotella lopuksi päälle.
5. Kasta juomalasin lasin pohja jauhoihin. Paina pohjalla syvennys kohonneisiin pulliin.
6. Voitele pullan reunat munalla. Lusikoi täyte sisään. Ripottele pinnalle vadelman muruja ja halutessasi myös raesokeria.
7. Paista noin 10-15 min uunin keskitasolla.