Pinaattia tulee käytettyä jostain syystä aika harvoin, vaikka siitä saa paljon muutakin kuin lettuja ja keittoa. Nyt olen innostunut yhdistämään sitä pastan kanssa. Viime kuussa tein makoisaa pestoa pastan seuraksi pinaatista ja cashewpähkinöistä. Tänään haikailin jotain vähän raikkaampaa pasta-ateriaa aurinkoisen syyspäivän lounaaksi. Se syntyi pinaatista, katkaravuista, ricotasta ja sitruunasta.
Voimakkaan makuisesta tuoreesta pinaatista saa herkullisen kastikkeen pastalle, kun sen kanssa yhdistää pehmeää ja makeahkoa italialaista ricotta-juustoa. Ujutin kastikkeeseen myös katkarapuja. Tästä ohjeesta voisi kyllä tehdä sellaisenkin version, jossa ei ole katkarapuja. Mutta sitruunaan ei parane unohtaa, koska se tuo ihanan raikkauden kastikkeeseen. Sitä saa laittaa reilusti. Jos et löydä ricottaa, niin kokeile tuore -tai raejuustoa.
Pinaatti ja ricotta ovat niin täydellinen pari, että täytyykin tehdä lähiaikoina myös piirakkaa samasta yhdistelmästä.
Sitruuna-pinaatti-katkarapupasta
250 g tagliatellea
Kastike:
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
150 g tuoretta pinaattia
1 prk ricottaa
1 dl kuohukermaa
150 g katkarapuja
1 raastettu (luomu)sitruunan kuori
½ sitruunan mehua
suolaa ja pippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente.
Kuori ja hienonna sipulit.
Irrota pinaatista paksu lehtiruoti pois ja huuhtele lehdet.
Ryöppää pinaattia muutama minuutti kattilassa. Kaada vesi ja jäähdytä heti jääkylmässä vedessä. Valuta hyvin.
Hienonna pinaatti pienemmäksi.
Kuullota sipuleita pannulla muutama minuutti, lisää pinaatit ja jatka kuullottamista muutama minuutti lisää. Kaada kerma joukkoon. Keitä kastiketta hieman kasaan.
Pese sitruuna hyvin. Mausta kastike sitruunan kuorella, mehulla, suolalla ja pippurilla. Lisää ricotta ja katkaravut. Kuumenna.
Tarkista suola, lisää tarvittaessa.
Sekoita pasta ja kastike. Koristele muutamalla tuoreella baby-pinaatin lehdellä.
Nauti heti!