Aurinkoinen ja lämmin lauantaipäivä innosti grillailuun. Yli kymmenen vuotta sitten häälahjaksi saatu Weberin hiiligrilli palvelee nälkäistä perhettä edelleen moitteettomasti ja tarjoaa vuodesta toiseeen mitä herkullisimpia grillatuja makuelämyksiä.
Eilen hiilloksille pääsi grillaantumaan mieheni meksikolaisella al pastror kastikkella marinoitu possu ananasviipaleiden kera. Possuviipaleet olivat päivän makean tulisessa marinadissa ennen grillausta. Ananasviipaleet grillattiin sellaisenaan. Osa al pastor marinadista säästettiin kastikkeeksi. Ei kuitenkaan se, jota käytettiin marinadissa!
Marinadissa olisi voinut olla enemmänkin potkua tai marinointiaika pidempi. Tulisuus tuntui hyvin silti lämpimässä kastikkeessa, joten aikuisten oli helppo säätää annoksen tulisuutta lautasella. Tytöt meillä ei taas niin välitä tulisuudesta, joten ruoka sopi hyvin myös lapsille.
Mies valmisti Tacoa al pastorin Jonas Crambyn Texmex alusta alkaen kirjan ohjetta mukaillen. Kirjan mukaan Taco al pastor on meksikolainen vastike kebabille. Al pastorin voi kuitenkin hyvin valmistaa myös kotioloissa grillissä tai parilapannulla.
Mahtavaa, kun kesä lähestyy ja saa nauttia taas grilliherkuista!
Taco al pastor
1,2 kg porsaan kassleria / tai luutonta porsaan etuselkää
1 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
2 valkosipulinkynttä
1 hopeasipuli
1 iso kuivattu chipotle chili
1 punainen kuivattu chili
noin 2 dl vettä
2 rkl omenaviinietikkaa
½ limetin mehu
1 ananas
Valmistus:
Pane valkosipuli ja puolet hopeasipulista (säästä toinen sipulinpuolikas) paahtumaan hyvin kuumaan uuniin ( 250-300 astetta), niin että sipulit saavat väriä.
Halkaise kuivatut chilit ja poista kanta ja siemenet. Keitä halkaistuja chilejä 15 minuuttia kattilassa.
Kuori ja halkaise ananas. Poista kova keskiosa. Palo puolet ananaksesta pieniksi paloiksi ja säästä puolet ananaksesta grillausta varten.
Soseuta chilit keitinliemeen yhdessä mausteiden, viinietikan, suolan, limettimehun,ananaspalojen ja ppaahdettujen sipuleiden kera. Anna jäähtyä.
Leikkaa porsas viipaleiksi ja kaada puolet marinadista päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään neljästä tunnista vuorokauteen.
Leikkaa puolikas ananas viipaleiksi.
Ota liha marinadista. Valuta ja grillaa kypsäksi ja kauniin väriseksi. ( tai paista parilapannulla).
Grillaa myös ananasviipaleet.
Lämmitä loput tacoa al pastor marinadista ja käytä kastikkeena pöydässä.
Tarjoa lisukkeena esimerkiksi pieniä vehnä- tai maissitortilloja, guacamolea, taco al pastor kastiketta, hieonnettua hopeasipuli-korianteriseosta.
Weber kestänee vielä toisenkin kymmenvuotisjakson 🙂
Eiköhän! Kiitoksia vielä! 🙂
Grillikautta odotellessa:-) Kyllä teidän Weberillä tulee paljon parempi grillauksen maku ruokaan, kuin meidän kaasugrillillä, jos ”grillattua” haluaa ! Lisäksi kaasugrillissä koen välillä ihan tympäiseväksi isojen rasvaisten osien pesemisen keittiössä herkuttelujen jälkeen. Siinä tahtoo olla sitten pesualtaiden peräseinäkin roiskittuna likaiseksi 🙂
Kyllä, hiiligrilli on grillien kunkku. 🙂