Halloween viikonlopun lähestyessä kurpitsoilla herkuttelu kiihtyy. En tarjoile teille nyt mitään kauhukurpitsaa, mutta järkyttävän hyvää kurpitsasalaattia dukkahilla maustettuna. Upea salaatti sopii halloween- ja sadonkorjuun pöytään tai myös sellaisenaan kevyeksi lounaaksi tai lihan ja kalan lisukkeeksi.
Idean salaattiin sain Glorian ruoka & viini 100 parasta -ruokakirjan dukkah-persimonisalaatista. Tämän salaatin dukkah on kirjan reseptillä. Ajoin sen tehosekoittimessa harmillisesti vain hieman liian hienoksi, mutta maku on silti ihanan pähkinäinen. Egyptiläistyylistä Dukkah -mausteseosta myydään myös valmiina erikoisruokakaupoissa ja hyvin varustetuissa ruokakaupoissa.
Herkullista kurpitsa-aikaa!
Lisää kurpitsareseptejä löydät tästä koosteestani.
Dukkah-myskikurpitsasalaatti (neljälle)
1 kg myskikurpitsaa ( tai tavallista kurpitsaa)
suolaa
chiliä
1 rkl hunajaa
tilkka rypsiöljyä
3-4 lehteä lehtikaalia
tilkka oliiviöljyä
ripaus suolaa
2 rkl pistaasipähkinöitä kuorittuna
½ dl saksanpähkinää
200 g vuohenjuustoa viipaloituna
(2 appelsiinia kuorittuna ja lohkottuina)
appelsiinivinegretti:
½ dl appelsiinin mehua
½ dl sitruunan mehua
½ dl oliiviöljyä
1 tl dijon-sinappia
1 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
suolaa ja mustapippuria
Dukkah (noin 1 dl):
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl suolaamattomia ja kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 rkl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminaa
1 tl chiliä
1 rkl seesaminsiemeniä
Valmistus:
1. Kuori myskikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa lohkoiksi ja siirrä lohkot leivinpaperilla vuoratulle uunipellillille. Pirskota päälle öljyä ja hunajaa sekä ripottele suolaa ja chilimaustetta. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat kypsiä.
2. Tee dukkah. Paahda aineksia seesaminsiemeniä lukuunottamatta paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes niistä irtoaa tuoksua. Aja seos karkeaksi rouheeksi tehosekoittimessa. Paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä pannulla koko ajan sekoitellen muutama minuutti ja sekoita ne mausteseokseen lusikalla. Säilytä dukkahia tiiviissä purkissa.
3. Vispaa appelsiinivinegretin ainekset omassa kulhossa.
4. Huuhtele lehtikaali ja poista kova keskiruoti. Hienonna lehdet veitsellä ja hiero kulhossa lehtiin öljyä ja suolaa.
5. Ripottele dukkahia kypsien kurpitsalohkojen päälle. Yhdistä kaikki salaatin ainekset: kurpitsalohkot, lehtikaali, pähkinät, (appelsiinipalat), vuohenjuustoa ja vinegretti(maun mukaan) tarjoilukulhossa.
6. Tarjoa loput vinegretistä ja dukkahista pöydässä. Lisää niitä annoksen päälle halutessasi, kuten myös suolaa.
Ei näy tämän hetkinen ulkoilman harmaa synkkyys bistron emännän pöydässä 😀
Yritän pitää harmauden tiukasti seinien ulkopuolella! 🙂