
Syksyllä keräämästäni sienisadosta riittää edelleen iloa. Samoin Matti-papan tuomasta hirven jauhelihasta, jota olen pakastanut puolen kilon pakkauksissa. Sienet ja riistaliha on takuuvarma yhdistelmä. Näistä metsän antimista syntyy erinomainen lasagne.
Välillä on käynyt mielessä mennä etsimään suppilovahveroita metsästä lisää, kun maa on edelleen ilman lumipeitettä. Sateen ja pimeyden keskellä minunkin mietteet kuitenkin muuttuvat. On nimittäin paljon mukavampaa nauttia lämmittävästä lasagnesta omassa kotikolossaan perheen kanssa, kuunnella lasten jatkuvaa höpötystä ruokailun lomassa ja poltella kynttilöitä. Jääköön sienestys ensi syksyyn.
Hirvi-suppilovahverolasagne
10-12 lasagnelevyä
oliiviöljyä
½ l suppilovahveroita (tai 3-4 kourallista kuivattuja suppilovahveroita)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
500 g hirven jauhelihaa (sis. 10% possua)
1 rkl tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 rkl riista- tai lihafondia
1 tl timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
Valkokastike:
40 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
7 ½ dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi :
100 g raastettua cheddarjuustoa
Vuoan voiteluun: voita
Tarjoiluun: raastettua parmesaanijuustoa
Valmistus:
Esikäsittele sienet. Puhdista tarvittaessa ja pilko tai liota puolisen tuntia kylmässä vedessä kuivattuja suppilovahveroita.
Kuori ja hienonna sipulit.
Kaada öljyä pannulle. Lisää sipulit ja sienet. Kuullottele hetki. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Lisää tomaattipyre ja sekoittele hyvin jauheliha-sieni-sipulipaistokseen. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hauduta 20-30 minuuttia.
Tee valkokastike. Sulata rasva kattilassa, mutta älä ruskista. Lisää jauhot sulaneeseen rasvaan ja sekoita. Lisää maitoa noin puolet, kuumenna sekoittaenen ja anna kiehahtaa. Lisää loppu maito ja jatka sekoittamista ja anna taas kiehahtaa. Mausta.
Kasaa lasagne. Voitele vuoka. Laita pohjalle valkokastiketta ja sitten lasagnelevyjä. Seuraavaksi suppilovahvero-hirvikastiketta ja juustoraastetta. Sitten taas valkokastiketta. Jatka loppuun kerroksittain. Jätä päällimmäiseen kerrokseen valkokastiketta ja juustoraastetta.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Kokeile haarukalla, kunnes lasagnelevyt ovat kypsiä.
Tarjoa vastaraastetun parmesaanijuuston kera.
Lasagnen suurena ystävänä kuulostaa hyvältä. Kyllä teidän kelpaa, kun teillä on Matti-pappa, joka muistaa teitä näin hienoilla tuomisilla. Kaikilla ei ole:-) Kyllähän se ruoan kulutus tuntuu ja näkyykin:-) kouluikäisten kolmilapsisessa perheessä.
Kyllä sitä on aina kiitollinen kaikista ruokatuliaisista. Kiitos myös teille lukuisista herkkutuomisista, marjoista ym. Puhumattamaakaan siitä miten usein olen saanut äiti istua herkullisten patojesi äärellä ! 🙂