Fenkolirisotto ja pastiksella liekitetyt ravunpyrstöt

Fenkoli-rapurisottoa
Fenkolirisotto ja pastisravut

Palaan vielä Stockan Herkun pariisilaisiin tunnelmiin. Pipsa Hurmerinnan fenkolirisotto pastis-ravunpyrstöillä oli kerrassaan hurmaava kuten edellisessä postauksessa kerroinkin. Aromaattinen, anikseen vivahtava fenkoli antaa ihanan säväyksen risotolle ja aniksenmakuinen pastis taas antaa herkullista twistiä ravunpyrstöille, joten risottoa oli tietenkin saatava myös kotona!

Halusin kokeilla myös liekitystä. Liekityksessä eli flambeerauksessa alkoholin aromit siirtyvät ruokaan. Kannattaa muistaa, että alkoholissa pitää olla prosenttejä vähintään 40, jotta sen saa syttymään. Olen jostain syystä arkaillut ruoan liekittämistä, mutta enpä tiedä enää miksi. Kaikki sujuu hyvin, kun sammuttaa vain ennen sytytystä liesituulettimen ja ottaa vielä varuiksi ison kattilan kannen tai sammutupeitteen mahdollista sammutusta varten. Liekit paloivat rauhallisesti ja sammuivat lopulta itsestään. Ei syntynyt mitään suurta tulispektaakkelia, jollaisen ehkä olen kuvitellut joskus mielessäni.

Fenkoli-rapurisotto
Fenkolirisotto ja pastisravut

Reseptissä on pieniä muutoksia Pipsan reseptiin ja varsiselleri jäi pois, mutta selleriunohduksesta huolimatta tuli ihana perjantai-illan risotto!

Bon appetit!

Fenkolirisotto ja pastisravut

oliiviöljyä ja voita
4 dl risottoriisiä ( esim. arborio)
noin 1 l kasvislientä
1 dl valkoviiniä
2 (salotti)sipulia kuorittuna ja hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 fenkoli pestynä ja ohuina siivuina ( → mandoliinolla saa varmasti ohutta)
1 dl parmesaania raastettuna
½ sitruunan mehua
(suolaa ja mustapippuria myllystä)

voita
raakoja jättikatkaravunpyströjä 4-6 kpl / rkl tai korvaa osa pienimmällä katkaravuilla
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
0,5 dl pastista tai Pernod Ricardia

yrttejä, esim. lehtipersiljaa ja timjamia

Valmistus:

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Kaada kattilaan tilkka öljyä ja lisäksi nokare voita. Kuumenna ja lisää sipulit. Kuullota muutama minuutti ja lisää fenkolit sekä jatka kuullottamista muutama minuuti lisää. Nosta hieman lämpöä ja lisää riisi paista sen aikaa, että öljy imeytyy riisiin.

Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Kaada kattilaan muutama desi kasvislientä ja lisäile nestettä sitten vähitellen, kunnes riisi on al dente kypsyydessä eli siinä on vielä pientä purutuntumaa.

Tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa ja sekoita joukkoon sitruunanmehu ja nokare voita.

Valmista seuraavaksi ravut. Sulata voi pannulla ja lisää valkosipuli. Kuullota minuutti ja laita ravut pannulle ja kääntele ravut hyvin voissa ja valkosipulissa. ( jos käytät suuria ja pienia, niin ensin isot ja pienet vain ihan kymmeneksi sekunniksi) Kaada pannulle pastis ja kuumenna.

Sammuta liesituuletin, ota pannu pois liedeltä ja sytytä neste palamaan. Anna palaa, kunnes kaikki liekit ovat haihtuneet.

Koko annos. Laita lautaselle ensin risottoa ja nostele ravut ja muutama lusikallinen kastiketta annoksen päälle.

Koristele yrteillä tai fenkolin vihreillä haituvilla.

Stockmann/ Pipsa Hurmerinnan reseptiä mukaillen

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Fenkolirisotto ja pastiksella liekitetyt ravunpyrstöt

  1. Teillähän meidän olisi pitänyt olla perjantai-iltana. Olisi nähnyt liekitysnäytöksenkin samalla 😉 Ihana annos, yum-yum !

    1. Niinpä, täällä ois ollut tarjolla amatöörin liekitysshow hyvän ruuan lisäksi! Nyt tämä ainutlaatuinen show jäi ihan omaksi ilokseni. Hih. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *