Kaalilaatikko on syksyn parhaimpia ja rakastetuimpia sesonkiruokia. Olen jo muutaman kerran tänä syksynä tehnyt sitä perinteisellä vanhan ajan kaalilaatikon ohjeella, mutta pitihän se testata myös miten härkis taipuu rakkaaseen perinneherkkuun.
Taidan jo toistaa itseäni, mutta härkis soveltuu helposti erittäin moneen ruokaan. Myös kaalilaatikosta tuli yhtä maistuvaa kuin perinteiseen tapaan lihalla. Reseptissä ei ole suuren suuria muunnoksia vanhan ajan kaalilaatikon ohjeeseen. Maustoin vähän enemmän ja lisäksi heitin pintaan korppujauhoja ja voita. Torstaipäivän Hesarissa oli kymmenen hyvää kaalilaatikkoniksiä. Korppujauho ja voi olivat muun muassa hyvä muistutus laatikkoruoan päälle. Niillä tehdään myös kaalilaatikon pintaan paahteinen paistopinta.
Herkullista viikonloppua!
Härkis-kaalilaatikko
½ kg kaalia (kerä- valkokaalia)
1 porkkana
2 dl ohra-riisiseosta tai ohraa tai riisiä
5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1 rs härkistä
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 tl meiramia
½ tl chiliä
suolaa ja mustapippuria myllystä
3 -4 rkl siirappia
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
Päälle
voita
3 rkl korppujauhoja
Valmistus:
Keitä ohra-riisiseos fondilla tai suolalla maustetussa vedessä. Lisää suikaloitu kaali ja raastettu porkkana. Keitä hiljakseen noin 15 minuuttia. Voi myös vaihtoehtoisesti paistaa kaalisuikaleet pannulla öjyssä parissa erässä.
Tee munamaito. Sekoita munat ja maito kulhossa. Mausta vähän suolalla ja pippurilla.
Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. Paista sipulia hiljalleen 10 kymmenen minuuttia. Ripsauta halutessasi päälle sokeria.Lisää härkis ja jatka paistamista viitisen minuuttia lisää. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla.Sekoita joukkoon lopuksi siirappia.
Sekoita keskenään kypsennetyt ohra-riisiseos, kaali, porkkana, härkis-sipuliseos ja munamaito. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja valuta päälle ruokalusikallinen tai kaksi siirappia.
Ripottele pintaan korppujauhoja ja voinokareita.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.
Ota pois uunista ja anna vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia.
Nauti puolukkasurvoksen kera.
On tästä härkiksestä monehen lähtöhön 🙂
Ihme veijari ! 🙂
”KORVIKKEITA EN SYÖ”-mies kehui kovasti,eikä edes tajunnut ettei ollut lihaa lautasella !!!😜😂😂 en tunnustanut😇!
Hih, joskus miehiä pitää vähän juksata! 🙂
Hei käviskö tähän kauramaito maidon tilalle?
En ole kokeillut juuri tähän, mutta miksipä ei, koska soveltuu mielestäni mainiosti erilaiseen ruoanvalmistukseen. 🙂