Helppo, herkullinen, hedelmäinen vuokaleipä

Hedelmäinen vuokaleipä
Hedelmäinen vuokaleipä

Äitini tekee ihanan makuisia leipiä ja sämpylöitä. Viimeksi kotona käydessäni hän oli tehnyt hedelmäisen vuokaleivän, jossa oli aprikoosia, rusinoita ja porkkanaa. Lisäksi paljon kuitupitoisia jauhoja. Leipätaikinaan upotetaan muun muassa kauraa, vehnänalkioita ja mantelijauhoja.

Hedelmäinen vuokaleipä
Hedelmäinen vuokaleipä

Otin reseptin ylös, jotta meilläkin voisi olla välillä yhtä hyvää leipää tarjolla. Onneksi tämän leivän leipominen ei ole kovin vaikeaa. Ainekset sekoitetaan vain hyvin ja sitten taikina kaadetaan vuokaan.

Pienellä vaivalla supermaukasta ja terveellistä leipää. Melkein yhtä hyvää kuin äidin tekemä. 🙂

Hedelmäinen vuokaleipä

4 dl piimää
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl porkkanaa hienona raasteena
½ dl rusinoita silputtuna
½ pussia aprikoosia silputtuna
1 pussi kuivahiivaa
1 dl mantelijauhoja
1 dl vehnäalkioita
1 dl kaurajauhoja
noin 4 dl runsaskuituisia sämpyläjauhoja
¾ dl kylmäpuristettua rypsöljyä

Valmistus:

Kuumenna piimä (42 asteiseksi) koko ajan sekoittaen , ettei se heraannu.

Kaada lämmin piimä kulhoon ja sekoita joukkoon suola, hunaja ja porkkanaraaste.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita hiiva pieneen osaan jauhoista ja lisää se ensin taikinan joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää sitten loppujauhoseos koko ajan sekoittaen piimän joukkoon. Sekoita joukkoon vielä hyvin kuivahedelmät ja öljy.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan . Anna kohota puolisen tuntia liinan alla. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Saatat tykätä myös

7 kommenttia artikkeliin ”Helppo, herkullinen, hedelmäinen vuokaleipä

  1. Kyllä ! Olen ajatellut, että tulee ihan huomaamatta syötyä leivän mukana ”hyviä asioita”, kun tekee niistä leipää. Muuten saattaa välillä unohtua kaappiin hyvät aineet seisomaan turhan pitkiksi ajoiksi. Näin tulee vaihtuvuutta 🙂 Ja vaihtelen leivissä erilaisia viljoja, pähkinöitä ja hedelmiä.

  2. Tuli vielä mieleen, että pistelen leipiä haarukalla ennen uuniin laittoa ja painelen leipien pintaan kevyesti jotain siemeniä ja/tai hiutaleita. Joskus painelen kokonaisia manteleitakin. Ja jos emännän leipä meinaa tummua, sitä voi vähän suojata leivinpaperilla 😉 Jos haluat leipiin enemmän sitkoa, niin taikinaan voi lisätä psylliumjauhoa 🙂

  3. Vaikka olisi kuinka konkari, niin kyllä tämä on toisaalta ikuista tiedettä ja taidetta 🙂

  4. Näma ’vaivaamatta valmiit’ on kyllä parhaita ohjeita! Kummasti niihin tulee sitä rakennetta, tässä on kunnolla suutuntumaa noista hedelmistä. Pitääpä testata!

    1. Kiitos Heli! Hedelmät ovat herkkua tässä leivässä, kannattaa testata. 🙂 Eilen tuntui pimeä syysiltakin niin mukavalta, kun otti palan tätä leipää, päälle vähän hyvää cheddaria ja lasi pinot noir viiniä – oli aika taivaallinen yhdistelmä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *