Äitini tekee ihanan makuisia leipiä ja sämpylöitä. Viimeksi kotona käydessäni hän oli tehnyt hedelmäisen vuokaleivän, jossa oli aprikoosia, rusinoita ja porkkanaa. Lisäksi paljon kuitupitoisia jauhoja. Leipätaikinaan upotetaan muun muassa kauraa, vehnänalkioita ja mantelijauhoja.
Otin reseptin ylös, jotta meilläkin voisi olla välillä yhtä hyvää leipää tarjolla. Onneksi tämän leivän leipominen ei ole kovin vaikeaa. Ainekset sekoitetaan vain hyvin ja sitten taikina kaadetaan vuokaan.
Pienellä vaivalla supermaukasta ja terveellistä leipää. Melkein yhtä hyvää kuin äidin tekemä. 🙂
Hedelmäinen vuokaleipä
4 dl piimää
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl porkkanaa hienona raasteena
½ dl rusinoita silputtuna
½ pussia aprikoosia silputtuna
1 pussi kuivahiivaa
1 dl mantelijauhoja
1 dl vehnäalkioita
1 dl kaurajauhoja
noin 4 dl runsaskuituisia sämpyläjauhoja
¾ dl kylmäpuristettua rypsöljyä
Valmistus:
Kuumenna piimä (42 asteiseksi) koko ajan sekoittaen , ettei se heraannu.
Kaada lämmin piimä kulhoon ja sekoita joukkoon suola, hunaja ja porkkanaraaste.
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita hiiva pieneen osaan jauhoista ja lisää se ensin taikinan joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää sitten loppujauhoseos koko ajan sekoittaen piimän joukkoon. Sekoita joukkoon vielä hyvin kuivahedelmät ja öljy.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan . Anna kohota puolisen tuntia liinan alla. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Kyllä ! Olen ajatellut, että tulee ihan huomaamatta syötyä leivän mukana ”hyviä asioita”, kun tekee niistä leipää. Muuten saattaa välillä unohtua kaappiin hyvät aineet seisomaan turhan pitkiksi ajoiksi. Näin tulee vaihtuvuutta 🙂 Ja vaihtelen leivissä erilaisia viljoja, pähkinöitä ja hedelmiä.
Leipään voi upottaa monenlaista hyvää, kiitos reseptistä. 🙂
Tuli vielä mieleen, että pistelen leipiä haarukalla ennen uuniin laittoa ja painelen leipien pintaan kevyesti jotain siemeniä ja/tai hiutaleita. Joskus painelen kokonaisia manteleitakin. Ja jos emännän leipä meinaa tummua, sitä voi vähän suojata leivinpaperilla 😉 Jos haluat leipiin enemmän sitkoa, niin taikinaan voi lisätä psylliumjauhoa 🙂
No sieltä tuli konakrileipojalta vielä hyvät lisävinkit, kiitos. 🙂
Vaikka olisi kuinka konkari, niin kyllä tämä on toisaalta ikuista tiedettä ja taidetta 🙂
Näma ’vaivaamatta valmiit’ on kyllä parhaita ohjeita! Kummasti niihin tulee sitä rakennetta, tässä on kunnolla suutuntumaa noista hedelmistä. Pitääpä testata!
Kiitos Heli! Hedelmät ovat herkkua tässä leivässä, kannattaa testata. 🙂 Eilen tuntui pimeä syysiltakin niin mukavalta, kun otti palan tätä leipää, päälle vähän hyvää cheddaria ja lasi pinot noir viiniä – oli aika taivaallinen yhdistelmä. 🙂
Voisiko piimän korvata kauramaidolla? Ja mitä voisi laittaa mantelijauhon ja vehnänalkioiden tilalle? Kaurahiutaleita ja kauraleseitä esimerkiksi? Tai lisätä kaurajauhojen määrää?
Hei, itse en olekaan hetkeen aikaan tätä leipää tehnyt, enkä ole kokeillut sitä mainitsemillasi raaka-aineilla. Mutta en uskoisi niissä olevan mitään ongelmaa. Äitini silloin sanoikin, että hän vähän kaapin ja fiiliksen mukaan tekee tätä leivää eri jauhoja, pähkinöitä ja nesteitä hyödyntäen. 🙂
Hei, kiitos vastauksesta, niin itsekin ajattelin, että mitä kaapista sattuu löytymään ☺
Hyvää varmasti tulee! Alkoi niin itsekin tehdä mieli lämmintä ja tuoretta hedelmäistä leipää. Makoisia leipähetkiä! 🙂
Kiitos!