Sitruuna-selleripyree ja savuahventa silakkamarkkinoilta

Savuahventa ja sitruuna-selleripyreetä.
Savuahventa ja sitruuna-selleripyreetä.

Haluan joka vuosi käydä silakkamarkkinoilla, vaikka en ole suurin silakkasäilykkeiden ystävä. Meillä mies yleensä herkuttelee yksin silakkapurnukoilla, joita markkinoilta ostetaan. Minä sen sijaan nautin markkinoiden tunnelmasta ja onhan siellä monenmoista muutakin hyvää tarjolla.

Tällä kertaa ostin markkinoilta syksyn ensimmäisen glögipullon ja mustaleipää ja tietenkin miehelle otettiin yksi purkillinen merirosvosilakoita. Lisäksi mukaan tarttui savuahventa. Mies oli syönyt savuahventa juuri Saimaan mökkireissulla, ja kehui kovasti. Minä en ole herkutellut savuahvenella vuosiin. Parasta se olisi tietenkin lämpimänä ja juuri savustettuna, mutta hyvää näinkin ja tuo helpotusta arkeen. Seuraksi päätin tehdä sitruunaisen selleripyreen.

Useassa blogissa on kirjoitettu Ravintola Sunnin taivaallisesta sitruuna-selleripyreestä, joka varmasti onkin hyvää. Olen käynyt Sunnissa lounaalla ja brunssilla. Ravintolasta on jäänyt erittäin hyvä maku. Tämä ei ole kuitenkaan nyt Sunnin sitruuna-selleripyree, vaan vähän nopeampi versio.

Sitruuna-selleripyreen ainekset
Sitruuna-selleripyreen ainekset

Halusin nimittäin kokeilla Valion sitruuna-voita, jota on kehuttu ainakin Liemesssä-blogissa. Glorian Ruoka & Viini oli valinnut myös Valion sitruunavoin yhdeksi 10 parhaimman markettilöydön joukkoon.

Käytän harvoin mitään valmiiksi maustettuja tuotteita, mutta tehdään vaihteeksi poikkeus. Sitruunavoita myydään 100 gramman paketissa. Se oli juuri sopiva määrä pyreeseen. Tuoksuttelin voita ensin. Tuoksussa oli jotain jälkiruokamaisuutta. Miehelle tuli ensimmäisenä mieleen Limoncello. Siitä huolimatta menköön nyt pyreeseen.

Sitruuna-selleripyree
Sitruuna-selleripyree

Peukkuindeksillä mitattuna peukku ei ihan ylös nouse – jää puoleen väliin +. Jäin kaipaamaan raikkautta ja ehkä tuotteen tuoma helppous on näennäistä. Seuraavalla kerralla selleripyreetä tehdessäni puristan jälleen joukkoon tuoretta sitruunan mehua ja raastan kuorta päälle. Aika pieni vaiva vai mitä? Suurempi helpotus tässä jutussa on valmiiksi savustettu ahven. Sitruunavoita voisin kenties kokeilla joskus jälkiruoassa, mutta ei ole oikein minun juttuni ruoanlaitossa.

Sitruuna- selleripyreetä (tavalla tai toisella) kannattaa kuitenkin kokeilla savuahvenen tai jonkun muun savukalan seuraksi. Kyllä ne yhteen soppii!

Sitruuna-selleripyree

500 g juuriselleriä
noin 5 dl vettä keittämiseen
suolaa
100 g sitruunavoita ( Valio)
ripaus muskottia
ripaus valkopippuria
2 dl kermaa
1 dl keitinlientä
(½ (luomu)sitruunan kuori)

Kuori ja kuutioi selleri. Keitä selleripalat kypsiksi.

Ota desi keitinlientä talteen. Soseuta sellerit siivilän läpi, sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.

Kiehauta kattilassa keitinliemi, kerma ja voi kattilassa. Mausta se suolalla, ripauksella valkopippuria ja muskottipähkinää.

Ohenna sellerisose lisäämällä vähitellen voi-kermalientä, niin että saat pyreestä samettista. Tarkista suola. Raasta halutessasi päälle sitruunan kuorta.

Tarjoa lämpimänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *