Viime syksynä ihastuin palsternakan ja suppilovahveroiden yhdistelmään. Palsternakka on todella monikäyttöinen, vaikka se usein mielletään vain liemijuurekseksi. Minä pidän sen aromaattisuudesta ja tykkään kokeilla sitä erilaisissa ruoissa. Sitähän voisi käyttää myös makeissa leivonnaisissa.
Tämän syksyn suppispiirakassa on myös kylmäsavuporoa ja raastoin joukkoon yhtä suosikkijuustoani eli cheddaria. Palsternakan leikkasin niin ohuiksi viipaleiksi kuin mahdollista. Sen voisi myös raastaa täytteeseen, mutta tykkään, kun se erottuu kunnolla piirakkasta.
No näin kauan (päivän…) maltoin taas pysyä erossa sienikokkailuista, mutta sesonki on lyhyt, joten nyt otetetaan ilo irti – kohta voi olla myöhäistä.
Viikonloppusuunnitelmia? Kyllä, sienimetsään kiitos. Entä sinä?
Suppilovahvero-poro-palsternakkapiirakka
Piirakkapohja:
3 ½ dl sämpyläjauhoja
125 g kylmää voita
ripaus suolaa
4 rkl kylmää vettä
Täyte:
paistamiseen öljyä ja voita
1 sipuli
250 g palsternakkaa
300 g tuoreita suppilovahveroita
80 g poron kylmäsavupaistia
suolaa ja mustapippuria
2 munaa
2 dl kermaa
1 tl timjamia
50 g cheddar-juustoa raastettuna
Valmistus:
Nypi jauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkon kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa.
Puhdista sienet ja revi isoimmat sormin hieman pienemmäksi. Hienonna sipuli ja leikkaa palsternakka mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Suikaloi kylmäsavuporoleikkeet.
Laita pannulle vähän voita ja öljyä. Paista ensin sipulia, lisää perään palsternakkasiivut ja jatka paistamista viitisen minuutia. Lisää suppilovahverot ja jatka paistamista sen aikaa, että sienistä haihtuu neste. Lisää vielä kylmösavuporo. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
Sekoita kulhossa muna, maito ja raastettu cheddar.
Levitä jauhotetuin käsin taikina voideltuun piirakkavuokaan. Lisää päälle sieni-palsternakka-poropaistos. Kaada lopuksi päälle muna-maito-juustoseos.
Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Koristele halutessasi tuoreella persiljalla.
Olisi varmasti ainakin mun makuun. Kuulostaa hienolta yhdistelmältä suppikset, poro ja palsternakka, tässä syksyisessä hämärässä 🙂