Sumuisesta säästä huolimatta lähdimme hyvän ystäväni kanssa sienestämään sunnuntaiaamuna. Suppiksia on tällä hetkellä metsässä mukavasti ja korit täyttyivät jutustelun lomassa. Matka sienimetsään kulkee anoppilan kautta, ja siinä tuli jälleen samalla poikettua.
Ihanalta anopilta sain tällä kertaa mukaani maailman parhaimpia tomaatteja, purjoa ja palsternakkaa. Loppu lehtikaalisato oli mennyttä, koska hirvi oli käynyt herkuttelemassa kasvismaalla. Pari orvon näköistä lehtikaalin runkoa seisoi enää myllätyllä kasvimaalla pystyssä. Mikä onni, että palsternakat eivät olleet kelvanneet mokomalle ahmatille.
Taas saimme sitten herkutella palsternakalla. Ja mitä parhaimmalla – juuri maasta nostetulla. Pienen mietinnän jälkeen päätin valmistaa palsternakoista sosekeiton. Uunissa paahtaminen syventää palsternakan upeaa makua. Vähän joutuu pinnistelemään, ettei syö paahtuneita palsternakkoja suoraan pelliltä. Ne ovat jo sellaisenaan koukuttavan hyviä.

Keitto oli taivaallisen täyteläistä ja hyvää. Onneksi napsin pelliltä vain muutaman paahtuneen herkun ja loput säästyivät keittoon.
Paahdettu palsternakkasosekeitto
4 (500 g)palsternakkaa
2 keskikokoista, jauhoista perunaa ( esim. rosamunda)
2 salottisipulia
rypsi- tai oliiviöljyä
½ tl kuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa ja pippuria
6 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
Lisäksi: paahdettuja leipäpaloja tuoreella timjamilla maustettuna
Valmistus:
Kuori ja lohko palsternakat, perunat ja sipuli.
Laita lohkot uunipellille ja mausta kuminalla, savupaprikalla, suolalla ja pippurilla. Kaada vähän öljyä päälle. Kääntele kasvikset hyvin.
Paahda kasviksia 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kiehauta kasvisliemi. Kippaa paahdetut kasvikset liemeen. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.
Kuumenna ja lisää kerma. Ohenna vesitilkalla tarvittaessa.
Maista ja tarkista suola.
Tarjoa esimerkiksi krutonkien kera.
Olisi se ihanaa saada ottaa suoraan maasta juureksia käyttöön. Hyvän kuuloinen keitto, mutta mulle voisi käydä pian niin, että kun tulevat uunista paahdettuina, niin pistelisin ne poskeeni, kuin se hirvi siellä kaalimaalla:-) On ne niin hyviä. Olen kuullut, että palsternakan lehtiä voisi myös hyödyntää.