Raparperit ovat tänä keväänä kasvaneet ihan silmissä. Pikkuiset pallerot ovat hetkessä muuttuneet pitkänhuiskeiksi kasviskaunottariksi. On taas aika korjata kevään ensimmäistä satoa ja kokeilla uusia ja vanhoja herkkuja raikkaan kirpeästä raparperista.
Sitruuna-marenkipiiras on yksi lempileivonnaiseni. Siinä on sopivassa suhteessa makeaa ja hapanta. Sen reseptin inspiroimana ajattelin kokeilla ensimmäisistä oman pihan raparpareista marengin makeuttamaa piirakkaa. Marenkihunnun kanssa piirakasta tuli suloisen hyvää. Just sopivasti makeaa. Hurmaava avaus raparperisesongille!
Raparperi-marenkipiiras
Pohja:
125 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kauralesettä
2 rkl ( ruoko)sokeria
1 kananmunan keltuainen
Täyte:
noin 400 g raparperia
1 dl (ruoko)sokeria
½ tl vaniljaa
2 rkl perunajauhoja sekoitettuna tilkkaan vettä
Marenki:
3 kananmunan valkuaista
1 ½ dl sokeria
Valmistus:
1. Aloita piirakkapohjasta. Nypi voi, vehnäjauhot, kauralese ja sokeri muruiksi. Sekoita keltuainen nopeasti taikinaan ja vaivaa sen verran, että massasta muodostuu taikina.
2. Painele tai kauli taikina piirakkavuokaan ja pistele haarukalla. Nosta jääkaappiin odottamaan, kunnes uuni on kuuma.
3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
4. Pese ja kuori raperperin varret sekä pilko ne. Laita viipaleet kattilaan sokerin kanssa ja keitä miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät. Kaada perunajauho-vesiseos ohuena nauhana kattilaan. Sekoita nopeasti ja ota pois liedeltä.
5. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia lisää.
6. Tee sillä välin marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen. Levitä marenki piirakan päälle ja laita uuniin vielä noin 10 minuutiksi, kunnes marenki vähän ruskistuu.
Tarjoa jäähtyneenä.
Taas on raparperiherkkujen aika. Tykkään kans, että raparperin kaverina on piirakassa jotain pehmentävää, kun on yksin aika jämäkkää tavaraa kahvinkin kanssa. Marenki varmaan hyvä seuralainen 🙂