Sitruunamarenkipiiras

Sitruunamarenkipiiras
Sitruunamarenkipiiras

Halusin leipoa keväisen pirteän piirakan kahvipöytään, kun vanhempani olivat tulossa kyläilemään meille. Sitruunamarenkipiiras sopii hyvin kevääseen ja se on myös yksi pääsiäisajan suosikkileivonnainen. Se on hyvä piirakka myös siinä mielessä, koska sen voi leipoa jo edellisenä päivänä, eikä kaikki kohkaus jää samalle päivälle. Maku sitäpaitsi vain paranee, kun piiras on yön yli jääkaapissa.

Herkullista pääsiäisen odotusta!

Sitruunamarenkipiiras

Pohja:

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
¼ dl kylmää vettä

Täyte:

1 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
2 rkl maizenaa
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna ja mehu
3 munankeltuaista
25 g voita

Marenki:

3 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Valmistus:

Aloita piirakkapohjasta. Nypi voi ja vehnäjauhot muruiksi. Sekoita jääkylmä vesi nopeasti taikinaan. Tee taikinasta pallo ja pyöräytä kelmu ympärille. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Painele tai kauli taikina piirakkavuokaan ja pistele haarukalla.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 15 minuuttia.

Tee sitruunatäyte. Erottele keltuaiset ja valkuaiset valmiiksi eri kuppeihin. Sekoita vesi, sokeri, maissitärkkelys, puristettu sitruunanmehu ja raastettu sitruunakuori kattilassa. Sekoita ja kiehauta. Ota pois liedeltä. Lisää keltuaiset ja sekoita joukkoon. Nosta takaisin liedelle ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia lisää.

Tee sillä välin marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen. Levitä marenki piirakan päälle ja laita uuniin vielä noin 10 minuutiksi, kunnes marenki vähän ruskistuu.

Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten jos vain pystyt laita jäähtynyt piirakka jääkaappiin.

Saatat tykätä myös

10 kommenttia artikkeliin ”Sitruunamarenkipiiras

    1. Kiva, että maistui.:-) Oli meillä ihania makuja pöytä täynnä. Samoin kaurapohjainen mustikkapiirakka katosi nopeasti.. 🙂

  1. Ja tuo piirakka on kyllä kuin tiivistetty lupaus keväästä, noiin kauniin ja herkän näköinen. Ja maku! Tiedän….

    1. Kiitos, samoin on sinulla kivoja ohjeita. 🙂 Kyllä sitä alkaa olla niin kevättuulella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *