Joulutortut rahkavoitaikinalla

Joulutortut
Joulutortut

Joulun lähestyessä haluan herkutella vähintään muutaman kerran joulutortuilla ja mieluiten tortuissa pitää olla itsetehty rahkavoitaikina. Omatekoinen taikina tekee joulutortuista sata kertaa parempia kuin kaupan valmistaikina. Rahkavoitaikinalla ei tule myöskään niin raskaan oloisia torttuja kuin pelkällä vesivehnäseoksella.

Ohje on löytynyt aikoinaan Kotilieden leivontakirjasta ja se on useamman kerran toimivaksi testattu. Pieni konjakkitilkka antaa mielestäni hyvän säväyksen joulutortuille, mutta se ei ole välttämätön. Tällä ohjeella tulee aika iso satsi torttuja, mutta osan voi pakastaa vierasvaraksi. Toisaalta, jos talossa on samanlaisia pieniä joulutorttuhirmuja kuin täällä niin pakastimeen ei jää mitään..

Joulutorttu2

Joulutortut ovat tunnetusti parasta glögin tai kahvin tai teen kanssa. Vaniljajäätelö on myös ihanaa torttujen kaverina.

Joulutortut rahkavoitaikinalla ( noin 32 torttuja)

rahkavoitaikina:
250 g jääkaappikylmää voita
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
250 maitorahkaa
1 rkl konjakkia ( voi jättää poiskin)

täyte:
paistonkestävää luumumarmeladia

voiteluun:
muna

koristeluun:
tomusokeria

Valmistus:

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Leikkaaa voi kuutoiksi ja nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja konjakki. Sekoita nopeasti, vaivaamatta taikinaa liikaa. Muotoile taikinasta litteä suorakulmion muotoinen levy ja laita jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyeksi ja taita kolmeen osaan. Toista eli kauli jälleen ohut levy ja taita kolmeen osaan. Toista vielä kerran, jotta taikinasta tulisi mahdollisimman lehtevää. Anna taikinan levätä jääkaapissa 30 min.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Leikkaa taikinapyörällä jokaisen neliön kulmiin vinot viillot keskustaa kohti. Annostele nokare luumumarmeladia tortun keskelle ja ja nosta joka toinen taikinan kulma marmeladin päälle tai voit myös taittaa taikinakulmat hillon alle. Kostuta saumakohtia hieman vedellä, kun painat tortun kiinni.

Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Saatat tykätä myös

10 kommenttia artikkeliin ”Joulutortut rahkavoitaikinalla

  1. Kyllä on tunnelmallinen kuva tortusta 🙂 Itse olen myös ollut iät ajat rahkataikinan kannattaja, melkeinpä siitä, kun ensimmäisiä ohjeita näin, joskus vuonna kivi ja kirves… Jouluherkuissa riittää niin hyvin energiaa, että mielellään jossain keventää, jos mahdollista, mausta kuitenkaan tinkimättä 🙂

    1. Kiitos, joulukuu on tunnelmallista aikaa ja tuttu jouluinen koriste sieltä tortun takaa pilkistää 🙂 Rahka tosiaan tuo vähän keveyttä, mutta myös parempaa makua torttuihin kuin pelkkä vehnä ja voi.

  2. Todella mehevän näköisiä torttuja. Minä olen aina tehnyt tortut vaan valmistaikinasta, polttelee kyllä nyt kokeilla itsekin taikinan väsäämistä.

    1. Kiitos Rommirusina! Minäkin tein pitkään joulutortut valmiista taikinasta. Jostain syystä ajattelin omatekoisen olevan hankalaa ja eihän torttuja syödä kuin muutaman kerran jouluna… Mutta eipä se ole kovin vaikeaa ja ah, mikä makuero! Kannattaa kokeilla! 🙂

          1. Oikein ihanaa joulun jatkoa sinulla myös Rommirusina! 🙂

        1. Kiva kuulla. 🙂 Minäkin olen kovasti tykästynyt tähän taikinaan ja samoin kaikki vieraat, joille olen joulun alla tarjonnut torttuja itsetehdyllä taikinalla.

    1. Kiitos Jael:-) Tämä oli itseasiassa Kotilieden kirjasta kuten tuossa tekstissä mainitsin, mutta ainesosat ovat kyllä ihan samat lukuunottamatta konjakkia, mutta valmistuksessa näyttää olevan pieniä eroja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *