Juhlava perunakeitto

Perunakeitto

Meillä syödään vuoden mittaan paljon perunaa. Sen makuun on vaan tykästynyt koko perhe, joten perunaa on meillä monesti eri lisukkeiden muodossa. Meidän jääkaapin vihanneslaatikosta löytääkin melkein aina perunapusseja ja näin talviaikaan ne ovat usein sitä jauhoista lajiketta, joka sopii täydellisesti myös perunakeittoon.

Perunakeitto

Perunakeitto on ihanan lempeää ja lämmittävää talvisoppaa. Se taipuu nopeasti ja helposti valmistuvaksi arkiruoaksi tai pienellä tuunauksella perunakeitto voikin olla illallisen hurmaava alkupala. Rapeaksi paahdettu ilmakuivattu kinkku, keväiset herneenversot ja herkulliset lanttusipsit viimeistelevät perunakeiton taivaalliseksi makuelämykseksi.

Perunakeitto, rapeaa crudo, herneenversoja ja lanttusipsejä

Perunakeitto

rypsiöljyä ja nokare voita
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
500 g jauhoista perunaa kuorittuna ja kuutioituna
5 dl kuumaa kanalientä
noin 2 ½ dl ruoka- tai kuohukermaa
2 rkl sitruunanmehua
suolaa

Rapea crudo

noin 20 kpl kotimaisia ilmakuivattuja luomu porsaanniska leikkelesiivut (esim. Tamminen)

Lisäksi päälle: herneenversoja ja lanttusipsejä tmv juuressipsi

Valmistus:

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä crudo-siivut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda niitä noin 8-10 minuuttia uunissa, kunnes ne ovat rapeita. Nosta talouspaperin päälle, jotta rasva imeytyy pois.
2. Kaada kattilaan tilkka öljyä ja nokare voita. Kuullota ensin sipulit. Lisää sitten perunat, timjami ja rosmariini. Jatka kuullottamista vielä hetki.
3. Lisää sitten liemi ja keitä sen aikaa kunnes perunat ovat pehmeitä.
4. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
5. Nosta keitto takaisin liedelle ja lisää kermaa & sitruunanmehua. Kuumenna sekoittaen.
6. Maista ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa.
7. Tarjoa keitto crudon (murustele se halutessasi), herneenversojen ja lanttusipsien kera.

P.S. Jos haluat kokeilla tehdä ennen keiton valmistusta lanttusipsejä, niin…

1. Kuori lantut ja siivuta ne mandoliinalla mahdollisimman ohuiksi.
2. Ryöppää noin minuutti lanttusiivuja kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä.
3. Siirrä jääveteen pikaisesti jäähtymään.
4. Kuivata lantut kahden keittiöliinan välissä . Ei tarvitse olla rutikuivia, mutta pahimmat nesteet pois.
5. Kuumenna öljy 160 asteiseksi. Nosta lanttusiivuja kuumaan öljyyn ja frittaa sen aikaa, kunnes niistä ei enää nouse kuplia.
6. Nosta reikäkauhalla talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle kuivumaan.
7. Säilytä sipsit kannellisessa astiassa.
8. Frittiöljyä voi käyttää uudestaan. Jääähdytä hyvin ja siirrä sitten säilöön omaan kannelliseen astiaan.

… Onneksi on olemassa myös erilaisia valmiita juuressipsejä, jos tekee mieli hypätä tämän kohdan yli! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.