Kalakeitto ranskalaisella tyylillä

Tomaattinen kalakeitto

Olin taas kalatuulella. Kala kun on vain niin hyvää! Kalaruokien valmistaminen sujuu yleensä melko sukkelasti ja olokin on mitä mainioin kala-aterian jälkeen. Harvoin iskee mikään inhottava ähky, kun on syönyt kalaa.

Ranskalainen kalakeittoni on täynnä monenlaisia kasviksia, kuhaa ja lohta sekä kiehtovia mausteita. Keitossa on vähän samoja makuja kuin ranskalaisessa klassikko kalakeitossa bouillabaisessa, mutta tässä ei ole äyriäisiä. Eikä tällä kertaa ollut valkoviiniä, mutta osan nesteestä voit halutessasi hyvin korvata viinillä. Pieni viinitilkka (noin 2 dl) ei ole koskaan pahitteeksi ranskalaisessa kalakeitossa, mutta keitto onnistuu myös ilman viiniä. Myös pieni tilkkanen pastista sopisi tähän keittoon.

Keiton ohjeen idean sain joku aika sitten Hesarin ruokasivuilta, jonka sitten muokkasin omanlaiseksi. Manchego-juustoraaste maistui ihan mukavalta keiton päällä, mutta seuraavalla kerralla teen kuitenkin rouillen keiton seuraksi. Se on vielä täydellisempi seuralainen keitolle.

Bon appetit!

Ranskalainen kalakeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
250 g kirsikkatomaatteja
3 porkkanaa
1 fenkoli
3 varsisellerin vartta
rypsiöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta
1 laakerinlehti
1 tl ruokosokeria
1 tl timjamia
ripaus sahramia
noin 1,2 l kalalientä
(suolaa)
1 rkl sitruunanmehua

250 g kuhaa fileenä ( nahka pois)
250 g lohta fileenä (nahka pois)

Lisäksi:
1 dl raastettua manchegoa
tuoretta ruohosipulia

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko porkkanat pieneksi paloiksi. Huuhdo ja viipaloi fenkoli ja varsisellerit. Puolita tomaatit.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita hetki. Lisää tomaattipyree ja paprikamauste. Kuullota muutama minuutti lisää. Lisää loput kasvikset ja kääntele niitä vielä hetki pannulla. Lisää kalaliemi, kirsikkatomaatit ja loput mausteet.

Keitä hiljalleen 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Lisää keittoon lopuksi kuutioiksi leikatut kalat ja kiehauta, mutta älä enää keitä. Kala kypsyy hetkessä.

Tarjoa keitto raastetun manchego-juuston tai rouillen ja ruohosipulisilpun sekä hyvän leivän kanssa.

Saatat tykätä myös

3 kommenttia artikkeliin ”Kalakeitto ranskalaisella tyylillä

  1. Keitto oli maukasta ja hyvää ja sen kera uunituoreet ”rapsakkakuoriset” sämpylät kruunasi aterian. Ja sitten sai vielä herkutella jälkkäriksi uunituoretta ihanaa karpalopuustia kahvin kera. Oli mun makuun. Kiitokset vielä ! 🙂

      1. Niin ja hyvin tyytyväisenähän se pappakin tuntui kehräävän siinä vierelläni 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *