Kananpoikien joulupiparkakut

Piparkakut
Leivoimme lasten kanssa piparkakkuja viikonloppuna. Piparkakkujen paistaminen on meillä joulutraditio, jota ei koskaan jätetä väliin. Äiti leipoi minun ja veljeni kanssa aina joulupiparkakut. Minä olen jatkanut piparkakkujen leipomisperinettä omien lasteni kanssa.

Joulun yhteiset leivontahetket ovat säilyneet piparkakun tuoksuisena hauskoina muistoina. Veljeni kanssa laitoimme tonttulakit päähän ja essut eteen. Sitten joululaulut soimaan, kaulimet ja muotit käteen ja eikun hommiin! Kai sitä välillä kyynelkin vierähti, kun taikina tarttui pöytään, mutta äiti kiiruhti sitten avuksi. Valmiilla pipareilla herkuteltiin, mutta osan laitoin rasioihin ja paketoin mammalleni ja tädilleni joululahjoiksi.

Piparkakut3

Piparkakkujen tekeminen on odotettu joulun ajan ohjelmanumero. Omat lapseni ovat aivan yhtä innokkaita leipureita kuin minä ja veljeni. Joululaulut raikaavat meidänkin keittiössä, mutta tonttulakkiperinne on katkennut. Ei ole minullakaan enää tonttulakkia.

Taikinan teen itse, kaupan taikinoita ei meillä käytetä. Tällä ohjeella tulee hyvä taikina, joka on helposti leivottavissa. Taikinan tekoa ei kanssa kannata pelätä, sekään ei ole kovin monimutkaista. Tämän ohjeen olen saanut vuosia sitten äidiltä. Alla olevalla ohjeella tulee noin 3-4 pellillistä piparkakkuja. Minä teen taikinaa aina samaa tietä tuplasatsin, niin pipareita riittää vähän pidempään…

Piparkakut2

Piparkakun tuoksuista joulun odotusta!

Piparkakut

125 g voita
¾ dl siirappia
1 dl sokeria
1 ½ tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeransinkuorta
1 tl kardemummaa
½ tl neilikkaa
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta kattilassa voi, siirappi, sokeri ja mausteet.

Jäähdytä.

Lisää kananmuna ja sekoita.

Sekoita sooda jauhojen joukkoon ja lisää seos vähitellen siirappi-mausteseokseen.

Pidä taikina viileässä seuraavaan päivään.

Kauli kylmä taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Tee muotilla eri mallisia piparkakkuja. Paista samankokoiset piparkakut samalla pellillä kauniin ruskeiksi.

Paistolämpötila 175-200 uunissa.

Jäähdytä piparkakut tasaisella alustalla. Säilytä piparkakkuja ilmatiiviissä purkissa, jotta ne pysyvät rapeina.

2 thoughts on “Kananpoikien joulupiparkakut

  1. Kuka/ketkähän on jaksaneet olla noin ahkeria, että on vielä jaksettu koristellakin näin hienosti piparit. Kyllä ne silloin aikoinaan teidän leipomatkin piparit oli pidettyjä joululahjoja. Ja sitkeitä sissejä olitte veljen kanssa kaulimisessa, vaikkakin kyyneleitäkin joutui välillä vuodattaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *