” En ole ikinä nähnyt tälläistä herkkua!”, sanoi poikani samalla, kun lappasi kantarellirisottoa suuhunsa. Ilahduttavaa palautetta. Ei sitä aina kuule, vaikka monenlaisia makuja on tarjottu. Joihinkin makuihin tottuminen vie lapsilta aikansa ja sienet eivät jostain syystä ole helpoin ruoka. Edes kiltti, ihana kantarelli. Mutta onneksi tänä päivänä sieniruoat keräävät yhä enemmän kiitosta myös pojaltani, joka on pienestä pitäen ollut erityisen innokas sienestäjä. Tytöillemme sieniruoat ovat maistuneet jo pitkään, mutta heitä taas on saanut houkutella metsään mukaan.
Sienirisottoa ei tarjottu ensimmäistä kertaa tässä talossa, mutta ehkä sienirisotto on useammin tehty herkkutateista. Kantarellit ovat olleet tarjolla muun muassa piirakoissa, gratiinissa, perunoiden ja kalan kera sekä pastan kastikkeena. Kantarellirisotto oli kyllä niin hyvää, että teen sitä pian uudelleen. Varsinkin kun annoksen päälle paistaa voissa erikseen pienen satsin kantarelleja ja sipulinvartta.
Tänä kesänä poimitut kantarellit hupenevat uhkaavan tahtia. Toivottavasti kohta pääsen taas sienimetsään. Joko sinä olet löytänyt kantarelleja?
Kantarellirisotto (Vähän pieni satsi kahdelle aikuiselle ja kolmelle lapselle, mutta riitti täällä)
2 rkl voita
1 valkosipulinkynsi
2 kesäsipulia varsineen
170 g pakastettuja kantarelleja tai ½ litraa tuoreita kantarelleja
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
5-6 dl kanalientä
1 dl mascarponea tai kuohukermaa
1 dl raastettua parmesaania
kourallinen tuoretta timjamia
suolaa ja valkopippuria myllystä
Valmistus:
Sulata pakastetut sienet tai puhdista ja pilko tuoreet sienet.
Kuori ja hienonna sipulit. Ota varret erikseen. Paista vihreä osa erillisellä pannulla kevyesti. Suolaa ja pippuroi. ( Voit myös paistaa kantarelleja voissa pienen annoksen erikseen.)
Sulata voi kattilassa. Kuumenna kevyesti ja lisää sipulit. Kuullota muutama minuutti ja lisää kantarellit. Lisää riisi ja kuullota sen aikaa, että öljy imeytyy riisiin.
Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa ja imeytyä risottoon.
Lisää kanalientä kattilaan pikkuhiljaa muutama desi kerrallaan. Anna risoton kypsyä hiljalleen miedolla lämmöllä kannen alla. Sekoittele samalla.
Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää mascarpone ja raastettu parmesaani. Sekoita. Maista ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita.
Riivi joukkoon lopuksi timjamin lehtiä.
Tarjoa heti. Lisää valmiin annoksen päälle paistettua sipulinvartta ja kantarelleja.
Tuli kalliiksi kanttarellit meille😉…ostettiin just mökki ja tontilta niitä löytyy. Mustikan varvut on jostain syystä melko tyhjät😞 Tähän ohjeeseen menee meidän kanttarellit. Meilläkin tytöt tykkää😊. Kunhan saadaan mökki siihen kuntoon niin TERVETULOA ❗
Onnea uudelle mökille, haluan kuulla siitä pian lisää! 🙂 Hyvä, että herkkuja saa poimia suoraan tontilta. Herkullisia risottohetkiä!
Kantarellit on ihania sieniä ja hyvä osoite niille onkin risottokin 🙂 Katsoin tänään kaupasta, mutta olivat virolaisia, niin jätin ostamatta.
Ehkä kotimaisten kantarellien saatavuus vähitellen myös paranee. Minä haaveilen uudesta sieniretkestä, niin hyvää oli tuo risottokin. 🙂
Resepti testattu, vähän soveltaen tosin 😊
Hyvää oli!
Kiva kuulla Eija 🙂 Nyt onkin aivan paras aika herkutella kantarellirisotolla!