Tässä tulee ihanan nopea ja herkullinen lounas -tai iltaruokaherkku arkeen. Suolainen puuro tai kaurarisotto on nimittäin yksi pelastukseni, kun tarttee jotain nälkäänsä ja äkkiä. Samalla tämä hemmottelee ja huoltaa suolistoa – tai ainakin minun vatsani hyrisee tyytyväisenä kauran lempeydestä!
Tein tällä kertaa kaurapuuron Fazerin rouheammasta kaurapuurosta. Siinä kaura on sellaisessa rouheen muodossa, ei siis hiutaleita. Paketin päällä lukee, että se on leikattua kauranjyvää. Rouheinen kaura sopiikin mielestäni aika kivasti rakenteensa puolesta just tälläiseen suolaiseen ruokapuuroon, mutta kokemuksesta voin sanoa, että hiutaleilla onnistuu myös hyvä suolainen puuro. Molemmilla on tullut tehtyä puuroja, niin suolaisia kuin perinteisiä aamupuuroja.
Viimeistelin puuron kylmäsavulohella, jonka pyöräytin päälle ruusuksi. Sen voi hyvin silputa lopuksi myös puuron sekaan, mutta mieluiten aivan viimehetkillä. Kylmäsavulohta on turha mielestäni kypsentää sen kummemmin. Paahdetut siemenet tuovat lisää hyvää puruntuntumaa ja versoilla tietty saa kivaa väriä ja lisämakua. Ei muuta kuin nauttimaan!
Kesäkurpitsa-kylmäsavulohipuuro (2-3 annosta)
rypsi- tai oliiviöljyä
1 salottisipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl hienonnettua timjamia
½ kesäkurpitsa raastettuna
5-6 dl kasvis-tai kanalientä
1 ½ dl (kaura)ruokakermaa
2 ½ dl fazer rouheampi kaurapuuroa tai kaurahiutaleita
½ dl mustaleimaemmental tai parmesaaniraastetta
rouhittua (lime)mustapippuria
tiraus sitruunanmehua
lisäksi:
kylmäsavulohta
paahdettuja kurpitsansiemeniä
rucolan versoja
oliiviöljyä
Valmistus:
1. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Kuullota sipuleita hetki. Lisää timjami ja kesäkurpitsaraaste. Jatka kuullottamista muutama minuutti lisää.
2. Lisää liemi ja kaurarouhe-tai hiutaleet. Keitä melkein kypsäksi ja lisää vielä kerma ja juusto sekä pippuria ja sitruunamehua. Kuumenna.
3. Maista ja tarkista maku. Lisää suolaa tmv tarvittaessa.
4. Tarjoa puuro kylmäsavulohen kanssa, jonka voit pyöräyttää annoksen päälle ruusuksi tai leikata pienemmäksi. Lisää päälle myös siemeniä, versoja ja öljyä.
5. Nauti!