Sitä parempi kalasoppa, mitä useampaa sorttia kotimaista kalaa! Ja samalla tulee nautittua kaloja monipuolisesti, sehän olisi myös tärkeää. Tähän kalasoppaan tuli yksi kirjolohifile Saimaan Tuoretta ja kalatiskiltä yhdet fileet kotimaista kuhaa ja siikaa. Muuten tämän kermaisen keiton rakenne on hyvin simppeli, sillä lisäksi tulee vain sipulia, siikli-perunaa ja loppumetreillä vihreitä, makeita pakasteherneitä + makuaineet.
Keiton kruunaa rypsiöljyllä kevennetty tillivoi ja saaristolaisleipäkuutiot. Tillivoi on ihanaa, kun se sulaa kuuman liemen joukkoon. Tässä mainio kalasoppa vaikka huomisen (11.2) kansallisen kalakeittopäivän kunniaksi!
Kolmen kalan keitto (noin 5-6 annosta)
rypsiöljyä ja voita
1 sipuli hienoksi kuutioituna
600-700 g siikli perunaa (tai muuta kiinteää perunalajiketta) viipaloituna
noin kuumaa 7 dl kalalientä
3 dl kuohukermaa
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
550-600 g esim. kirjolohta, siikaa ja kuhaa kuutioituna
2 dl pakasteherneitä
2 rkl sitruunanmehua
suolaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
Tillivoi
50 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
½ ruukkua tilliä hienonnettuna
3 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
Lisäksi: kuutioitua saaristolaisleipää
Valmistus:
1. Aja sauvasekoittimella tillivoi valmiiksi.
2. Esivalmistele kalat ruodottomiksi ja nahattomiksi paloiksi, perunat viipaleiksi, sipuli ja yrtit hienoksi.
3. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja voita. Lisää sipuli ja kuullota muutama minuutti. Lisää perunat, laakerinlehti ja maustepippurit. Jatka kuullottamista hetki lisää.
4. Lisää kuuma kalaliemi ja keitä sen aikaa, että perunat ovat kypsiä.
5. Lisää kalat, kerma ja pakasteherneet. Kiehauta lyhyesti, niin että kalat kypsyvät, mutta eivät kuitenkaan muhjaannu.
6. Lisää hienonnettu ruohosipuli.
7. Tarjoa kolmen kalan keitto tillivoin ja saaristolaisleipäkuutioiden kera.
Kaunista ruokataidetta silmille ja terveyttä vatsalle 🙂
Kiitos! <3