Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkäsiirapin valmistus on käynyt monena keväänä mielessäni, mutta luvalliset apajat ovat olleet aina liian kaukana. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Tänä keväänä osuimme oikeaan aikaan anopin pihamaille, jossa osa pihakuusien kerkistä oli juuri parhaimmillaan, 1-2 cm pituisia. Joten tuumasta toimeen ja lähdimme mieheni kanssa kerkkiä napsimaan noin litran verran. Kerkät irtoavat oksista helposti sormin irroittamalla.

Kuusenkerkkiä

Kotona googlailin ohjeita ja meidän keräämä määrä sopi loistavasti soppa365 ohjeeseen, joten sen mukaan pitkälti tein siirapin. Vaniljasokeria sijasta käytän aina vaniljajauhetta, jota myös lisäsin tähän, mutta vasta loppuvaiheessa. Monessa ohjeessa lukee 1-2 tunnin keittoaika siivilöidylle kuusenkerkkävedelle ja sokerille. Minulla keittäminen venyi melkein kolmeen tuntiin, koska keitin alkuun aivan miedolla lämmöllä. Valmista siirappi tuli noin 4 dl.

Metsän makuinen kuusenkerkkäsiirappi oli upean makuista vaniljajätskin, mehiläisen siitepölyn ja mustikoiden kera. Seuraavaksi laitan sitä sitten vaikka lettujen päälle tai viikonloppuna kuohujuomaa maustamaan. Kuusenkerkkäsiirapin on sanottu myös sopivan hyvin uunijuuresten ja riistan maustajaksi. Vanha kansa on käyttänyt sitä yskänlääkkeenä. On tästä siirapista moneksi!

Vaniljajätskiä ja kuusenkerkkäsiirappia

Kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä

2l vettä
4 dl sokeria
2 tl vaniljaa ( esim. Urtektam)

Valmistus:

1. Laita kuusenkerkät likoamaan yöksi veteen.
2. Siivilöi kerkät ja lisää kattilaan 2l vettä ja kerkät. Keitä miedolla lämmöllä noin 1 ½ tuntia.
3. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
4. Laita siivilöityä keitinvettä noin 1 l kattilaan ja lisää sokeri. Keitä 1-2 tuntia, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Keittoaikaa kannattaa säädellä sen mukaan, haluaako juoksevampaa vai paksumpaa siirappia. Mitä pidempään keittää, sitä paksumpaa siirappia. Lisää loppuvaiheessa aitoa vaniljajauhetta.
5. Purkita.
6. Tarjoa jäätelön, lettujen tai vohveleiden kanssa tai käytä uunijuuresten maustamiseen.

One thought on “Kuusenkerkkäsiirappi

  1. Voi ihanuus tuota pulloa 🤗 Taidan tullakin rosvoretkelle 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *