Ihanaa, raparperiaika jatkuu edelleen ja vielä on pihamaalla satoa jäljellä! Olen tänä keväänä vasta tehnyt raparpereista makeita herkkuja. Viimeksi raparperi-mascarponepiirakkaa ja nyt kokeilin kakkua, jonka kuorrutin vain puoliksi sekä koristelin mansikoilla ja mehiläisen siitepölyllä.
Puoliksi kuorrutus ei johtunut siitä, että päällysteainekset eivät olisi riittäneet, vaan halusin nauttia kakusta kahdella tapaa. Puolet nautitaan kuorrutteen kera ja toinen puoli jätskin kanssa tai ehkä kokeilen makeaa bruschettaa.. Ja lisäksi kakusta tuli mielestäni ihan kivan näköinen puolikuorrutettuna.
Mitähän hyvää seuraavaksi tekisi? Raparpereista saa niin monenlaista suolaista ja makeaa hyvää, kuten vaikka raparperi-vuohenjuustopizzaa, smoothieta, hilloa, crostineita, salaatinkastiketta, tuorepuuroa, pavlovaa, kiisseliä.. Vaikea valinta, mutta ehkä minulla voisi olla seuraavaksi suolaisen pizzapalan vuoro!
Raparperikakku
175 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ dl mantelijauhoja
½ tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaa
1 dl ranskankermaa
4 dl raparperia kuutioituna ja ohuelti kuorittuna
2 rkl voita
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
Vuoan voiteluun: voita ja korppujauhoja
Kuorrutus:
100 g tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
1 dl tomusokeria
½ tl vaniljaa
Valmistus:
1. Aloita raparperista. Kuumenna pannulla voita ja lisää joukkoon raparperit, sokeri ja kaneli. Paista sekoitellen viitisen minuuttia, kunnes raparperi vähän pehmenee.
2. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja jatkaa vatkaamista.
3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vähitellen puuhaarukalla sekoitellen taikinaan.
4. Sekoita joukkoon vielä ranskankerma ja jäähtyneet raparperit.
5. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka tai vuoraa leivinpaperilla.
6. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
7. Nosta jäähtynyt kakku tarjoiluastialle.
8. Tee kuorrutus. Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, tomusokeria ja vanilja vatkaimella.
9. Levitä kuorrute puoliksi kakun päälle tai tee kuorrutetta tuplasatsi, jolloin saat kuorrutettua koko kakun.
10. Lisää päälle esimerkiksi mansikoita, mehiläisen siitepölyä ja kuusenkerkkäsiirappia tai vaahreasiirappia.