Vihdoinkin sieneen!
Monesta suunnasta on kuulunut, että sieniä on nyt putkahdellut maan pintaan. Sunnuntaiaamuna pakkauduimme koko perhe autoon ja suuntasimme Sipoon metsiin. Herkkutattirintamalla saikin kokea löytämisen riemua ja kantarellejakin oli jonkin verran. Meidän suosimilla sienipaikoilla oli selkeästi käynyt jo sienestäjien vilske, mutta aina metsästä riittää sieniä löydettäväksi.
Herkkutatti on jumalaisen herkullinen sieni. Sen kanssa ei tarvitse miettiä mitään taikatemppuja, vaan yksinkertaisuus kunniaan. Upeaa raaka-ainetta ei parane pilata millään sekamelskalla. Sen vuoksi tattipizzan päälle riittävät tomaattikastike, laadukas mozzarella-juusto, pari kolme tattia ohuina siivuina ja pirskaus oliiviöljyä. Loppuviimeistelyyn lehtipersiljaa, parmesaania sekä ripaus suolaa ja mustapippuria.
Maistellessa tattipizzaa kynttilän valossa ei voi olla jo haaveilematta seuraavasta metsäretkestä. On niin hyvää…
Tattipizza
Pizzan päälle:
tomaattikastiketta
2-3 herkkutattia ohuina siivuina
1 paketti (150 g) mozzarellaa
oliiviöljyä
parmesaania lastuina
karkeaksi leikattua lehtipersiljaa
(suolaa ja pippuria myllystä)
Tomaattikastike:
1 prk kokonaisena kuorittuja (luomu)tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
½ rkl sokeria
mustapippuria rouhittuna
1 tl basilikaa
Keitä tomaattikastike. Hienonna valkosipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Lisää loput ainekset ja keitä hiljalleen 10 minuuttia. Surauta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
(Tomaattikastike riittää 2-3 pizzaan, koska sitä riittää niin ohut määrä pizzan pohjalle.)
Ainekset yhteen pizzapohjaan:
1 dl vettä
10 g hiivaa
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1 rkl öljyä
2-3 dl durumvehnäjauhoja
Aloita pizzapohjan tekemisestä.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Laita uuni päälle 250 astetta.
Kauli pizza. Anna kohota hetki. Levitä pohjalle ohuesti tomaattikastiketta. Seuraavaksi ohueksi leikatut herkkutatit ja revi päälle vielä mozzarellaa. Pirskauta pikkaisen oliiviöljyä pintaan.
Laita tattipizza uuniin keskitasolle ja laske lämpötila 225 asteeseen (tai paista 250 asteisessa uunissa). Lämpötilan valitseminen vähän vaihtelee uunin mukaan. Itse tykkään paistaa pizzan kovalla lämmöllä, jolloin pohjasta saa rapsakamman.
Paista noin 10-15 minuuttia ja ota tattipizza uunista ulos.
Viimeistele lehtipersiljalla ja parmesaanijuustolla sekä halutessasi suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Katso myös: Tatti-lehtikaalitagliatelle
Lisää tietoa herkkutatista:
Havu- ja lehtimetsissä viihtyvä herkkutatti kasvaa koko Suomessa. Herkkutatti on helposti tunnistettavissa. Sillä on vaaleanruskea lakki, jonka alla on pillistö. Pienisilmäinen verkkokuvio kasvaa tatin paksun jalan pinnalla. Lakin väri voi vaihdella vaaleanruskeasta punaruskeaan, koska herkkutattejakin on eri lajeja, esim. männyn- ja tammenherkkutatti.
Jollet nauti herkutattisaalista tuoreeltaan, niitä voi säilöä joko kuivaamalla tai pakastamalla. Ennen pakastusta siivutetut tatit kiehautetaan kokoon omassa liemessä pannulla. Toinen ihanteellinen säilöntämuoto tateille on kuivaus, jolloin ne myös leikataan ohuiksi siivuiksi. Kuivauslämpötilan tulee olla riittävän matala, noin 35-40 astetta.
Herkkutatin proteiinipitoisuus on samaa tasoa herneen kanssa ja se sisältää runsaasti kuitua.Lisäksi siinä on B2-, B3- ja D-vitamiineja ja folaattia sekä kaliumia, sinkkiä ja seleeniä.
Herkkutatit ovat luonnon pikaruokaa parhaimmillaan. Sienet puhdistetaan jo poimiessa harjaamalla roskat pois ja jalasta kuoritaan multainen tyvi puhtaaksi. Herkkutatit eivät kaipaa esikäsittelyä keittämällä, vaan ne voi laittaa suoraan pannulle. Mausteiksi tälle aromaattiselle ja pähkinäiselle herkulle riittää ripaus suolaa ja hieman pippuria.
Lisätieto-osion lähde: Arktiset aromit ry
Syksyisen lämmin tunnelma kuvassa tuikkuineen. Kananpoikien emo se vaan jaksaa ahertaa siellä monenlaisia herkkuja:) Olisikohan toreilla myynnissä herkkutatteja. Kaupoissa en ole nähnyt, kanttarellitkin olleet virolaisia.
Uskoisin, että torilta voisi onnistua tattien ostaminen. Perusruokakaupoissa niitä on aika harvoin myynnissä.