Sellainen pieni Italian ikävä on iskenyt. Olisi nin ihanaa taas joskus päästä saapasmaahan nauttimaan sen jumalaisesta tunnelmasta, hyvästä ruoasta ja viinistä. Vaan ei ole lentolippuja varattuna, joten parasta lääkettä tässä tilanteessa on ollut kokata Italian makuja omassa kotikeittiössä.
Tällä kertaa perinteinen tomaattipiirakka sai lempeän tulisen tuulahduksen Etelä-Italiasta, Calabriasta, kun keksin sivellä pohjan dijonin sijaan salamisella nduja-tahnalla. Lisäksi piirakan kera tarjotaan hyvää mozzarellaa, joka on pyöritelty raikkaassa gremolatassa. Kuvassa mozzarella on piirakan päällä, mutta sen voi hyvin tarjota myös erikseen. Siitä irtoaa pikkaisen nestettä ja jos piirakkaa ei mene vaikka kerralla, niin suotta kostuu.
Tämä superherkullinen piirakka maistuu marraskuun iltoina tai pikkujouluissa, seuraksi kenties lasi italialaista proseccoa tai chiantia. Ja sitten vaan haaveilemaan Calabrian matkasta. Siellä en nimittäin olekaan koskaan käynyt.
Mukavaa viikonloppua!
Nduja-tomaattipiirakka (12 palaa)
Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna
3 rkl kylmää vettä
täyte:
2-3 rkl nduja-tahnaa
1 rs (200g) pikkutomaatteja
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl ranskankermaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna ja öljyssä pannulla kuullotettuna
yrttejä esim. persiljaa, basilika
suolaa ja mustapippuria
100 g mustaleimaemmental raastetta
Valmistus:
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Nypi voi, jauhot ja suola hyvin sekaisin. Lisää kananmuna ja vesi sekä vaivaa nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään puoleksi tunniksi jääkaappiin.
3. Kauli kahden leivinpaperin välissä tai levitä taikina käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle. Laita päälle leivinpaperi ja kippaa päälle painoksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois.
4. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna ja kuullota öljyssä, Sekoita kermat, munat, valkosipuli, yrtit ja mausteet kulhossa. Leikkaa tomaatit puoliksi.
5. Levitä piirakan pohjalle nduja-tahnaa. Lisää sitten kerma-munaseos. Ripottele juustokerros. Lataa vielä tomaatit pintaan ja hieman voi ripotella pintaan sokeria, suolaa ja pippuria.
6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Gremolata-mozzarella
1 mozzarella (esim pirkka parhaat)
gremolata:
1 puntti lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunanmehu + 1 tl sitruunan kuorta raastettuna
½ tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
Valmistus:
1. Aja gremolata tehosekoittimella karkeaksi tahnaksi. Maista ja tarkista maku.
2. Sekota revityn mozzarellan joukkoon.
Näyttää niin mehevän herkulliselle! Hyvää viikonloppua sinulle ❤
Kiitos Tarja ja ihanaa viikonloppua sinulle myös! <3
Oi, miten ihana piirakka, tämä menee testiin! Kova Italia-kaipuu on täälläkin
Voi kiitos ja Italia ikävää taitaa olla nyt ilmassa! <3 Toivottavasti piirakka tuo ihanan makutuulahduksen saapasmaan kärjestä. Oikein mukavaa viikonloppua!