Marraskuu on paahteisten ja lämpimien juuressalaattien aikaa. Kylmät salaatit eivät tällä hetkellä minua kovasti puhuttele muuta kuin lisukkeena tai alkuruokana, mutta jos syön syys-talviaikaan salaattia lounaaksi tai pääruoaksi niin lämmintä sen sopisi olla. Maukkaan ja herkullisen lämpimän salaatin valmistaa helposti esimerkiksi sesongin kotimaisista juureksista.
Paahteisesta palsternakka-porkkanasalaatistani tuli melkein herkuttelusalaatin puolelle menevä annos, kun siinä on mukana myös kermaista sinihomejuustoa ja rapeaksi paahdettua prosciutto-kinkkua. Raikkaan säväykseen annokseen antavat kirpakat granaattiomenansiemenet ja omenasiiderivinegretti. Mietinkin, että tätä kehtaisi helposti tarjota myös vaikka illallisella alkuruokana, mutta se hemmottelee kyllä ihanasti makunystyröitä tässä arjenkin keskelle.
Salaatti on superhelppo tehdä. Tämä tässä oleva versio on sellaista kevyempää lounaskokoa, mutta säädä toki ihmeessä raaka-aine määriä oman tilanteen ja tarpeen mukaan.
Paahdettu palsternakka-porkkanasalaatti (kahdelle)
4 porkkanaa
4 palsternakkaa
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
noin 50-60 g mieluista sinihomejuustoa (tässä Auraa)
6 siivua prosciutto (speck) -kinkkua
1/2 dl granaattiomenansiemeniä (tässä sulatettuna Pirkan pakaste siemeniä)
rucolan versoja tai rucolaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
Omenasiiderietikkavinegretti
2 rkl omenasiiderietikkaa
½ dl oliiviöljyä
1-2 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Kuori juurekset. Leikkaa kanta pois ja halkaise. Nosta juurekset pellille ja sekoita joukkoon öljy, suola ja pippuri. Nosta pellille myös prosciutto-siivut, jotka on tarkoitus paahtaa rapeiksi. Paahda juureksia uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Prosciutto tulee nopeammin eli ole valmiina nappaamaan ne pois jo noin 15 minuutin jälkeen. Nosta ne talouspaperin päälle, jotta rasva imeytyy pois ja rapeus paranee.
3. Vispaa vinegretin ainekset sekaisin.
4. Nosta salaatin ainekset suoraan annoslautasille tai kokoa salaatti tarjoiluastialle.
5. Nauti heti hyvän leivän kera.