Pakkanen paukkuu ja kalasoppakattila porisee!

Lohiseljanka
Ensimmäinen postaus Kananpoikien Bistron blogiin alkakoon kalaisesta keitosta, joka on Kananpoikien bistrossa erittäin suosittu soppa!

Lohiseljanka on maistuva keitto pakkasten paukkuessa. On kuulemma ollut myös marsalkka Mannerheimin yksi lempiruoka. Meillä seljanka saa myös suurta kannatusta. Olemme kaikki jostain syystä mieltyneet hieman kirpeän ja happaman makuiseen seljankaan.

Seljankaan tuovat kirpeyttä kaprikset, suolakurkut ja sitruuna. Liemi saa makua myös tomaattisoseesta. Seljankasta tulee usein mieleen kalaseljanka, mutta keiton voi myös valmistaa muun muassa lihasta, kasviksista tai sienistä. Keitto on kotoisin Venäjältä.

Keitto sopii hyvin talviseen sesonkiin myös sen puolesta, että siinä voi hyödyntää suomalaista juuressatoa. Tilaan maukkaat juurekset pääasiassa ruokapiirin kautta Kolin luomutilalta, jonka kasvikset ovat aiheuttaneet minulle valtavan addiktion syksystä alkaen.

Kelpo liemi valmistuu nopeasti fondista. Vielä paremman liemen tietenkin saa, jos malttaa keittää ensin liemen kalanperkeistä. Molemmissa tapauksissa lopputulos on kuitenkin herkullinen ja vatsaa sekä mieltä lämmittävä.
Lohikala

Lohiseljanka

reilu litra vettä
1 sipuli
5 perunaa
4 porkkanaa
pieni pala selleriä
rypsiöljyä
2-3 rkl tomaattipyrettä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
4 rkl kalafondia
puolikas sitruunan mehu
1 rkl kapriksia
500 g lohta
ruohosipulia tai tilliä
(suolaa)

Tarjoiluun:
2 suolakurkkua pieninä paloina
smetanaa tai ranskankermaa

Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit ja kuullota niitä hetki kattilan pohjalla rypsiöljyssä. Lisää tomaattipyre ja sekoita hyvin. Lisää vesi, fondi, laakerinlehti ja pippurit.

Keitä noin 20 minuuttia. Purista keittoon sitruunan mehu. Leikkaa kala kuutioiksi ja lisää kalakuutiot keittoon kapristen kanssa. Tässä vaiheessa voi lisätä myös pilkotut suolakurkut, mutta minä tarjoan ne erikseen lisukkeena pöydässä.

Voit antaa kiehahtaa vielä 5 minuuttia, mutta minä otan virran pois yleensä jo ihan pienen kiehautuksen ( max minuutin) jälkeen. Tällöin kalasta ei tule niin ”kuivaa”. Silppua päälle yrttejä.

Mausta ja tarkista suola.

Tarjoa suolakurkkujen, smetanan tai ranskankerman kera.

Nauti!

Saatat tykätä myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *