Makeiden raparperiherkkujen rinnalle on syttynyt himo yhdistää raparperia myös johonkin suolaiseen. Minun yksi lemppari suolaisista on raparperi- vuohenjuustocrostinit, mutta ei tämä suolainen, kirpeä ja hivenen makea raparperi-serranopiirakka jää suolaisten sarjassa yhtään toista huonommaksi.
Piirakassa on jälleen osittain sämpyläjauhoja tuomassa rouheisuutta pohjaan, mutta voit toki tehdä pohjan pelkästään vehnäjauhoista tai käyttää valmispohjaa. Raparperit pehmittelin kevyesti voissa ja lämmössä pannulla ja sitten kieputin serranoa niiden ympärille. Päälle kaadoin muna-kermaseosta, jossa on mukana raastettua manchegoa. Mikäs onkaan sen osuvampi juusto serranon rinnalle ja raparperi tuntuu rakastavan molempia! Kun piirakka on vihdoin valmis, niin kokeilepa vielä valuttaa päälle paksua, hieman siirappimaista punaista balsamicoa… Oi, oi aikamoinen herkkupala!
Oletko sinä kokeillut jo suolaisia raparperiherkkuja ja onko löytynyt oma suosikki yhdistelmä?
Raparperi-serranopiirakka
Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sämpyläjauhoja
2 rkl parmesaania raastettuna
ripaus suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
voita ja rypsiöljyä
250 g raparperia
2 tl sokeria
100 g serrano-kinkkua tai parman-kinkkua
1 ½ dl ruokakermaa
2 kananmunaa
75 g manchegoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria
basilikaa
Valmistus:
Nypi jauhot, suola, parmesaani ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkon kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja sen vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Kuori raparperit ohuelti ja leikkaa paloiksi. Kuumenna pannulla rasva ja paista raparpereja siinä muutama minuutti. Ripauta päälle sokeria ja suolaa.
Levitä jauhotetuin käsin taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Nostele päälle raparperia ja serranoa.
Sekoita kerma, munat ja juustoraaste. Lisää seos vuokaan.
Paista vielä noin 15 minuuttia lisää.
Ripottele pinnalle basilikaa ja vuole manchego-juustoa.
Seuraksi sopii salaatti.
Ihan varmasti syntyy hieno makuelämys piirakkaan näillä aineksilla 🙂
On tämä herkkua, myös kylmänä! 🙂
Tattis maukkaasta ideasta! Toteutin ja tykkäsin. Täytyy alkaa enemmänkin käytellä raparperia myös suolaisissa yhteyksissä, tähän asti olin testannut vain chutneyssa.
Kiva kuulla, että siellä tuli myös herkullista piirakkaa. Raparperi toimii kyllä tosi kivasti suolaisten makujen kanssa, kun sitä vain ensin vähän makeuttaa. Minä olen kanssa ollut viime aikoina aivan innoissani näiden suolaisten raparperikokkailujen kanssa. 🙂