Pekonipiirakkaa elsassilaiseen tapaan

Elsassilainen pekonipiirakka
Elsassilainen pekonipiirakka

Tässä on loistava suolainen piirakkavinkki perjantai-illaksi. Yllättävän maukas piirakkayhdistelmä syntyy pekonista, sipulista, kermasta ja rahkasta. Ainahan pekoni antaa makua, mutta tässä piirakassa on jotain erityisen hyvää!

Ohje on Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Piirakka on kirjan mukaan elsassilaisten ( Alsace) versio pizzasta, joka paikallisesti tunnetaan Flammekuechena ja muualla Ranskassa tarte flambéena.

Hansin ohjeessa ei ole pizzapohjaa, jota tarte flambeessa näytetään paljolti käytettävän. Ranskalainen piirakkapohja toimii tässä kuitenkin yhtä hyvin.

Suosittelen kokeilemaan!

Pekonipiirakka

100 g kylmää voita
200 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
4-5 rkl vettä

Täyte:

170 g pekonia
2 isoa sipulia ( 1 puna- ja 1 keltasipuli)
2 rkl voita
150 g creme fraichea eli ranskankermaa
150 g rahkaa
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria

Valmistus:

Kuutioi voi. Laita jauhot, suola ja voi kulhoon ja nypi rakeiseksi massaksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Pyöräytä palloksi ja laita kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Suikaloi sipuli ja pekoni. Laita pannulle voita ja paista sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne pehnevät karamellisoituvat. Voit ripauttaa vähän sokeria mukaan. Paista toiselle pannulla pekonisuikaleet kypsiksi.

Sekoita cream fraiche, rahka ja vehnäjauho. Mausta suolalla ja pippurilla.

Voitele vuoka ja painele tai kauli taikina vuoan pohjaan. Levitä täytteet päälle. Ensin rahka-ranskankerma, sitten sipulit ja pekoni.

Paista uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lämpimänä.

Lähde: Hans Välimäki, Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan (ohjetta hieman muunneltu)

Katso myös: Ranskalainen tomaattipiirakka

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Pekonipiirakkaa elsassilaiseen tapaan

  1. Varmaan on hyvää! Mielestäni suolaiset piirakat on mukavia iltajuttuja, kun ovat ruokaisia ja maukkaita, mutta ruoanlaittoastioita ei kerry yleensä kovin paljoa tiskiin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *