Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä

Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä
Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä

Eilen ei ollut mitään ideaa, että mitä syödään illalla. Lähetin miehen kauppaan ja sanoin, että tuo mitä tykkäät. Tehdään jotain, ihan mitä vain. Ehkä jotain kalaa? Sen tarkempia ohjeita kauppareissulle ei irronnut.

Kaupasta mies soitti:
– Hei, miten olisi simpukat?
– No, sehän kuulostaa mainiolta! Meillä on sitä Barcelonasta tuomaasi sahramia just sopivasti niihin.

Miehen ostamat tuoreet tanskalaiset simpukat olivat keittovalmiita, puhdistettuja ja hiekattomia . En ole sellaisia ennen käyttänyt. Vähän mietitytti, että saako simpukat tosiaan heittää suoraan kattilaan ilman esikäsittelyä. Pakkauksessa kuitenkin sanottiin, että ”kaikki simpukat kaadetaan lajittelematta kattilaan. Joukossa voi olla myös hieman raollaan olevia simpukoita, jotka ovat vain uneliaita/horroksessa.” Googlailin vähän. Oli näitä hyvällä menestyksellä ainakin käytetty muutamissa muissa blogeissa, joten menköön.

Simpukoita meillä ei ole ollut pitkään aikaan. Mieleeni muistui hyvä ohje vanhasta Glorian Ruoka ja Viini lehdestä, josta olen muokannut omanlaisen version. Kalaliemi, valkoviini, kuohukerma ja sahrami on hyvä yhdistelmä, mutta sipulin olen vaihtanut valkosipuliin ja purjoon. Laitan myös tuoretta timjamia reilusti.

Kermaisesta sahramiliemestä tuli superhyvää. Maistuvaa sahramilientä ei voinut olla lopuksi lusikoimatta ja sitten vielä viimeiset pisarat leipäpalalla.

Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä2

Simpukoiden kera meillä oli rosmariiniperunoita, patonkia ja majoneesia. Rieslingin ystävänä valitsin ruokajuomaksi ranskalaisen mineraalisen ja pirteän hapokkaan rieslingin Alsacesta ( Lieu-Dit-Muehlforst 2013, hinta € 12,50).

Sinisimpukat ovat parhaimmillaan kylmän veden aikaan eli syyskuusta-huhtikuuhun. Nyt niillä kannattaa herkutella. Ne ovat pikaruokien parhaimmistoa, edullisia ja entistä helpompia valmistaa!

Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä

1,5 kg sinisimpukoita

Sahramiliemi:
1 valkosipulin kynsi
1 purjon valkoinen osa
2 varsiselleriä
2 rkl oliiviöljyä
6 dl kalalientä, esim. fondista
2 dl valkoviiniä
suolaa ja valkopippuria myllystä
tuoreita timjamin oksia
0,25- 0,5 g sahramia
2 dl kuohukermaa
20-30 g voita

Käsittele ensin simpukat, jos ne eivät ole keittovalmiita. (Harjaa simpukat harjalla puhtaaksi juoksevan veden alla. Ota mahdolliset ”partatupsut” pois. Tarkista, että kaikkien simpukoiden kuoret ovat kiinni ja ehjiä.Jos kuori on auki, kopauta simpukkaa pöytää vasten. Jos simpukka ei sulkeudu kopautuksen jälkeen, heitä se pois. )

Kuori ja hienonna valkosipuli. Leikkaa varsiselleri viipaleiksi. Hienonna purjo. Kuullota kasviksia kattilassa öljytilkassa.

Kaada perään kuuma kalaliemi, valkoviini, mausteet. Kiehauta. Lisää kerma ja voi. Kiehauta uudelleen. Tarkista suola.

Lisää simpukat. Laita kansi päälle ja keitä noin 7-8 minuuttia. Kääntele simpukoita välillä varovasti. Varo etteivät kuoret hajoa, kun kääntelet niitä. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat auenneet.

Nauti simpukat ja liemi hyvän patongin tai maalaisleivän kera.

2 kommenttia artikkeliin ”Sinisimpukoita kermaisessa sahramiliemessä

  1. Onneksi on vielä jokunen kuukausi aikaa syödä simpukoita. On tehnyt mieli tehdä niitä jo pitkään, mutta lauantait ovat menneet pois lieden äärestä ja seuraavaan päivään en uskalla niitä säilyttää.

    1. Jonna, näin on, simpukkasesonki iloksemme jatkuu. 🙂 Minäkin valmistan simpukat aina saman päivän aikana, kun ne on ostettu.En luota niiden säilyvyyteen edes seuraavaan päivään. Tosin noissa keittovalmiissa tyhjiöpakatuissa simpukoissa pakkauksen viimeinen käyttöpäivä oli 27.1. Se kyllä tuntuu pitkältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *