Mielestäni yksi syksyn ihanimpia jälkiruokia on uuniomenat vaniljakastikkeen kera. Omenoiden täytteeksi laitan kanelilla ja vaniljalla maustettua kaura-voiseosta. Tällä kertaa sekoitin siihen mukaan vähän myös puolukkaa. Sitten vain uuniin.
Uuniomenista nousee jo niin ihana tuoksu, kun ne ovat uunissa. Tuskin malttaa odottaa, että saa valuttaa kylmää vaniljakastiketta kuumien omenoiden päälle ja upottaa lusikan taivaallisen hyvään syysjälkiruokaan.
Vaniljakastikkeen teen myös itse. Se kannattaa tehdä ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä. Haudekattilassa sen tekeminen onnistuu helposti, ja itsetehty kastike on tietenkin sata kertaa parempaa kuin mikään kaupan e-koodattu purnukka.
Omenan tuoksuista lokakuuta!
Uuniomenat ja vaniljakastiketta
5 (hapanta) omenaa
50 g voita sulatettuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
(½ dl puolukoita)
½ tl vaniljajauhetta
1 tl kanelia
½ dl muscavadosokeria
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 200 astetta.
Poista omenoista siemenkodat omenaporalla.
Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.
Voitele vuoka ja asettele omenat pystysuunnassa vuokaan.
Lusikoi täyte sisälle ja päälle.
Kypsennä uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä.
Tarjoa uuniomenat kuumana kylmän vaniljajäätekön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vaniljakastike
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 tl vaniljajauhetta ( esim. Sonnetor tai Urtekram) / tai 1 vaniljatanko → puolita ja kaavi siemenet
4 keltuaista
1 dl sokeria
Kiehauta varovasti vanilja maidon ja kerman kanssa.
Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Kaada muutama desi lämmintä kerma-maitoa keltuaisten joukkoon ja sekoita koko ajan. Kaada koko seos takaisin kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes kastike on sakeaa. ( max. Lämpö 84 astetta)
Oi, tämä ihanan herkullinen loppukesän klassikko 🙂
Ihana klassikko. 🙂