Harvinaista hyvää: Varhaisvalkosipulipasta

Varhaisvalkosipulipasta
Varhaisvalkosipulipasta

Ruoan valmistaminen oli tällä kertaa helppoakin helpompaa, koska sain Saaremme puodilta mukaan kokeiltavaksi harvinaista herkkua: suomalaista varhaisvalkosipulia.

Kevätsipulia ulkoisesti muistuttava varhaisvalkosipuli on ensivaikutelmaltaan erittäin helppo- ja monikäyttöisen oloinen. Sen maku on upea, mutta paljon miedompi kuin tavallisen valkosipulin. Sitä voikin käyttää huoletta raakana ilman pelkoa siitä, että tuoksahtelee valkosipulilta vielä seuraavanakin päivänä. Kuumennuksen kanssa kannattaa olla hellävarainen eli miedolla lämmöllä ja lyhyesti, ruuanlaitoin loppuvaiheessa. Voisin hyödyntää sitä monessa keväisessä annoksessa tai ihan vain leivän päällä. Se sopii myös pakastettavaksi.

Käytin puolinippua ensimmäisenä erittäin simppeliin pastaan. En halunnut pilata hienoa raaka-ainetta makujen sekamelskalla, vaan päätin vaalia yksinkertaisuutta. Raaka-ainelista on reseptissä siis lyhyt ja valmistusaika ei vie varttia enempää.

Varhaisvalkosipulia
Varhaisvalkosipulia

Pastasta tuli aivan ihanaa ja se maistui myös lapsille. Ja kukaan ei kysellyt mitään ketsuppeja. Kiiruhtakaa siis kiireesti hakemaan oma nippu, jos satutte olemaan puodin lähellä tai keksitte toisen hankintapaikan. Keski-Euroopassa paremmin tunnettua sesonkiherkkua on harvoin Suomessa tarjolla. Toivottavasti sitä olisi jatkossa paremmin saatavilla myös meillä, koska minusta saisi oitis sen suurkuluttajan.

Saaremme puotiin varhaisvalkosipuli tulee Taimelan tilalta Pohjois-Loviisasta, Ruotsinkylästä. Luomusertifikaattia ei ole, mutta viljelevät ekologisella viljelytavalla, ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita sekä noudattavat viljelykiertoa ja käyttävät paljon kateviljelytekniikkaa. Varhaisvalkosipulin todella lyhyt kausi on nyt parhaillaan, kestää vain 1-1,5 viikkoa.

Varhaisvalkosipulin ja Biona luomu pinaattispelttitagliatellen tarjosi Saaremme Puoti.

Varhaisvalkosipulipasta

250 g pinaatti spelttitagliatellea ( Biona luomu)

4-5 varhaisvalkosipulia varsineen
1 dl oliiviöljyä
(ruusu)suolaa
mustapippuria myllystä
parmesaania

Valmistus:

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä al dente.

Hienonna valkosipuli ohuiksi renkaiksi. Valkosen osan voi hienontaa vähän pienemmäksi. Ota vihreä osa erilleen.

Kuumenna öljy miedolla lämmöllä pannussa. Lisää valkosipulin valkoiset ja punaiset osat. Sekoittele max minuutti ja ota pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää kypsä ja valutettu pasta joukkoon. Sekoita. Lisää lopuksi varhaisvalkosipulin vihreät osat tai voi lisätä niitä myös suoraan lautasella pastan päälle.

Höylää tai murustele annoksen päälle lopuksi parmesaania ja lisää tilkka öljyä, jos kaipaat lisäät kosteutta.

Nauti!

Saatat tykätä myös

4 kommenttia artikkeliin ”Harvinaista hyvää: Varhaisvalkosipulipasta

  1. Mahtavalta kuulostaa, en ole vain törmännyt vielä tällaiseen sipulinippuun missään 🙂

    1. Minäkin törmäsin ensimmäisen kerran. Lisää tälläisiä törmäyksiä. .-)

  2. Mä olen harkinnut valkosipulin kasvattamista, niinkuin jotkut tosipuutarhurit tekee, mutta aina ajatellut että kaupasta saa yhtä hyvää… tässähän voisi olla hyvä syy!

    1. Kyllä Merja, vähän itse mietin samaa. Kynsiä vaan syksyksi siis maahan.:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *