Matti-pappa toi meille ison satsin hirven jauhelihaa. Liha oli papan itse leikkaamaa ja jauhamaa. Hän oli jauhanut lihan joukkoon 10 % prosenttia possua valmiiksi. Osan pakastin, mutta osasta paistoin syksyn ensimmäiset hirvilihapullat.
Metsän ruokaa maustetaan luonnon mausteilla, niin tulee vielä villimpää. Kuivatuista suppilovahveroista pyörähtää morttelissa hyvä maustejauhe hirvelle. Lipstikan mausteseos on kanssa mainio Suomi-ruoan maustaja, koska siinä on myös villiyrttejä, mm. voikukkaa, nokkosta, vuohenputkea ja siankärsämöä.
Lipstikan mausteseosta on vain harvasta paikkaa saatavilla. Oman maustepussini olen ostanut Heinolan Heilasta. Kannattaa ostaa, jos osuu kohdille. Mausteseoksen voi jättää poiskin ja käyttää sitten pyöryköihin reilummin suppilovahveroita ja suolaa. Lisäksi laitoin timjamia, jota tykkään käyttää riista- ja sieniruokiin.
Meillä pyöryköillä herkuteltiin juuston ja salaatin kera, mutta ne maistuvat myös esimerkiksi perunasoseen ja puolukkasurvoksen kera.
Herkullista marraskuuta!
Hirvipyörykät
500 g hirven jauhelihaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
1 rkl lipstikan mausteseosta
1 kourallinen kuivattuja suppilovahveroita murskattuna morttelissa hienoksi jauheeksi
1 tl timjamia
suolaa ja mustapippuria
Paistamiseen: voita ja rypsiöljyä
Valmistus:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla.
Yhdistä nesteet ja mausta se lipstikan mausteseoksella ja murskatuilla suppilovahveroilla. Jos sinulla ei ole lipstikan mausteseosta niin voit korvata sen tuplamäärällä esimerkiksi murskattuja suppilovahveroita.
Lisää nesteeseen korppujauhot ja anna hetki turvota.
Lisää kulhoon loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Pyörittele vedellä kostetuin käsin massasta pyöreitä palleroita.
Paista hirvipullat ja voissa ja öljyssä pannulla kypsiksi. Paistoaika noin 10 minuuttia.