Bataatti-pähkinäpikkuleivät ( sokeriton, gluteeniton)

Bataatti-pähkinäpikkuleivät
Bataatti-pähkinäpikkuleivät

Ihana tätini Pohjanmaalta haastaa minua välillä kehittelemään lisää gluteenittomia ja sokerittomia herkkuja. Meillä herkutellaan silloin tällöin makealla, mutta mieluusti minäkin makeutan osan herkuista muulla kuin valkoisella sokerilla. Ja vehnäistä myös kohtuudella.

Sen vuoksi päätin kokeilla espanjalaisten bataatti-pähkinäpikkuleipien eli panelletsien valmistusta ilman sokeria ja samalla myös gluteenittomana. Espanjalaisissa makeissa leivonnaisissa ei yleensä sokeria säästellä, mutta näistä kekseistä tuli suloisen makeita myös banaanilla ja vaahterasiirapilla.

Bataatti-pähkinäpikkuleivät tuovat helpotusta marraskuiseen makean nälkään ja sopivat myös jouluiseen makumaailmaan.

Bataatti-pähkinäpikkuleivät ( sokeriton, gluteeniton)

100 g bataattia
1 (1 dl) kypsä banaani survottuna
1 ½ dl mantelirouhetta
1 ½ dl kookoshiutaleita
½ dl gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 tl vaniljaa
1 tl sitruunankuoriraastetta
1 kananmuna
80 g hasselpähkinää rouhittuna

Valmistus:

Kuori ja kuutioi bataatti. Mittaa kattilaan sen verran vettä, että bataattipalat juuti peittyvät. Keitä pehmeiksi, kaada vesi pois ja survo. Erottele kananmunasta valkuainen ja keltuainen.

Sekoita bataattisose, banaanisurvos, mantelirouhe, kookoshiutaleet, gluteeniton jauhoseos, keltuainen, sitruunankuoriraaaste ja vanilja kulhossa tasaiseksi taikinaksi.

Pyörittele taikinasta palloja ja kasta ne ensin valkuaiseen ja sen jälkeen pyörittele pähkinärouheessa.

Nosta pikkuleivät pellille ja paista niitä 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia.

Jäähdytä ritilän päällä ja säilytä kannellisessa rasissa. Keksit säilyvät noin viikon.

2 thoughts on “Bataatti-pähkinäpikkuleivät ( sokeriton, gluteeniton)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *