Kaalilaatikko on näitä syksyn ruokia, joita osa rakastaa ja toiset inhoaa. Itse olen ollut aina kaaliruokien ystävä ja vähitellen olen totuttanut melkein koko perheen erilaisiin kaaliruokiin, myös hapankaaliin.
Sen vuoksi meillä hapankaalista tehty kaalilaatikko teki mainiosti kauppansa, vain yksi vähän jurputti. Hapankaali tuo kaalilaatikkoon kivaa kirpeyttä, mutta jos ajatus tuntuu vieraalta, niin voihan sitä kokeilla laittaa tavallista kaalia puolet tilalle.

Hapankaali on terveellistä ja hyväksi suolistolle, kuten muutkin hapatetut tuotteet. Parhaimmat terveyshyödyt siitä saa irti tuoreena, mutta kypsennys pehmentää sen makua ja se maistuu kypsennettynä/paistettuna helposti myös lapsille. Tyttäreni pitää paistetusta hapankaalista niin paljon, että hän paistaa välillä pienen pannullisen hapankaalia itselleen jopa aamupalan kylkeen.
Tykkäätkö sinä hapankaalista ja kaalilaatikosta tai jopa tästä minun mielestä oivallisesta yhdistelmästä eli hapankaaliversio kaalilaatikosta?
Hapankaalilaatikko
tilkka öljyä ja nokare voita
½ kg hapankaalia
1 ½ dl ohra-riisi-sekoitusta
1 porkkana
1 sipuli
400 g luomu karitsan tai naudan jauhelihaa
1 tl timjamia
1 tl paprikamaustetta
suolaa ja mustapippuria
2 –3 rkl siirappia
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
Valmistus:
1. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta kuorittu porkkana.
2. Laita ohra-riisiseos kypsymään pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää sinne kypsennyksen lopussa hapankaali.
3. Lisää pannulle rasva. Lisää sipuli ja kuullota viitisen minuuttia. Lisää jauheliha ja ruskista kunnolla. Lisää vielä porkkanaraaste ja mausteet. Jatka paistamista viitisen minuuuttia lisää.
4. Voitele vuoka tai laita siihen leivinpaperi. Kaada vuokaan ohra-riisi-hapankaaliseos ja paistettu jauhelihaseos. Sekoita.
5. Sekoita munamaito ja kaada massan päälle. Valuta lopuksi päälle siirappia.
6. Paista 175 asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.
7. Tarjoa seurana puolukkasurvosta. Myös etikkasäilykkeet, kuten kurkut ja punajuuret sopivat mainiosti seuraksi.
Olen joskus tehnyt sellaista fifty-sixty-laatikkoa, jossa oli jonkun verran hapankaalia. Sitä oli jostain syystä hieman tähteenä ja ajattelin, että voikohan sen kipata kaalilaatikon sekaan ja hyvin pystyi. Ja maistuikin tosiaan hyvin, toi kirpeyttä.
Minäkin tykkään usein täydentää hapankaalilla ruokia, koska se taittuu hyvin moneen syysruokaan. Tässä olisi tosiaan voinut tehdä myös kuten sinäkin, mutta hyvin vetää sen 1/2 kilon sangollisenkin. 🙂
Missaanko jotain kun en näe itse reseptissä mainintaa siitä, mihin väliin se hapankaali tungetaan?
Hei, et missannut mitään , vaan reseptissä oli tosiaan puute. Päivitin sen nyt ja hapankaalin voi lisätä ohra-riisiseokseen. Kiitos, kun huomautit puutteesta ja tuli resepti korjattua! 🙂