Blinejä kahdella tapaa: Perinteinen ja gluteeniton

Blinejä
Blinejä

Blinit ovat juhlavaa talviruokaa ja alkutalvi on niiden parasta sesonkia. Sydäntalvella on ihana pitää pienet blinikestit. Paistoimme äitini kanssa vinot pinot blinejä. Tällä kertaa bistron keittiössä paistui kahdenlaisia blinejä: perinteisiä ja gluteenittomia.

Blinitaikinassa käytetään usein jauhoina vehnä- ja tattarijauhoja, mutta jos haluaa paistaa gluteenittomia blinejä, niin silloin blinit valmistetaan vain tattarijauhoista.

Lisukkeita blineille
Lisukkeita blineille

Blitaikinan nesteenä voi olla maitoa, vettä ja osittain olutta. Gluteenittomissa blineissä pitää vain olla sitten gluteenitonta olutta, esim. Kukko-oluet ovat lähes kaikki gluteenittomia. Tällä kertaa käytin olutta vain perinteisissä blineissä ja gluteenittomat tein maitoon.

Siian -ja muikunmätiä, smetanaa ja marinoitua sipulia
Siian -ja muikunmätiä, smetanaa ja marinoitua sipulia

Molemmat blinitaikinat nostatin pienellä määrää hiivaa, jolloin kohoamiselle on annettava aikaa. Nostatuksen tein myös kahdella tapaa. Perinteinen oli yön yli jääkaapissa ja gluteeniton noin viisi tuntia huoneenlämmössä. Loppuvaiheessa viimeistelin molemmat taikinat keltuaisilla ja vaahdoksi vatkatuilla valkuaisilla sekä lisäsin tavalliseen olutta ja vehnäjauhoja, ja gluteenittomaan maitoa ja tattarijauhoja.

Paistamisessa paras väline oli mammani vanha valurautapannu. Valurauta kuumenee hyvin, jolloin paistopinnasta saa paremmin rapean.

Lohimousse
Savulohimousse

Parhaimmassa tilanteessa blini tuodaan pannulta suoraan kuumana lautaselle. Kotikeittiössä se ei ole niin helposti toteutettavissa, jollei joku uhraudu keittiöön paistajaksi. Toinen hyvä konsti on pitää blinit lämpöisinä uunipellillä sata-asteissa uunissa. Me turvauduimme uuniin, se on oivallinen apu tähän hätään. Ennen tarjoilua voi valuttaa voisulaa päälle, jos blinin täyteläisyyttä haluaa korostaa.

Blinien kanssa oli tarjolla mitä parhampia herkkuja. Laajasalon Saaremme puodista löytyy Mette`s Foodin pienirakeista muikun- ja siian mätiä. Molemmat mädit olivat juuri sopivasti suolattua, jolloin mädin ominaismaku tulee hienosti esille. Lisäksi oli savukalamoussea, jossa oli saman toimittajan Irlannissa luomukasvatettua ja Suomessa savustettua lohta. Lohi oli mehevää ja siinä oli myös onnistunut suolaus. Luomulohi on harvinaista herkkua. Sitä on harvassa kaupassa tarjolla. Pöydästä löytyi myös marinoitua sipulia ja smetanaa.

Blinejä, mätiä, smetanaa, marinoitua sipulia ja savulohimoussea
Blinejä, mätiä, smetanaa, marinoitua sipulia ja savulohimoussea

Molemmilla resepteillä tuli kuohkeita ja pulleita blinejä. Itse pidin ehkä vähän enemmän perinteisestä versiosta, mutta gluteeniton oli myös yllättävän hyvä vaihtoehto. Perinteinen oli hieman ilmavampi ja pehmeämpi. Gluteeniton oli jopa pulleampi, mutta rakenteeltaan tiiviimpi.

Blinien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta hoppuilu ei kannata. Taikinan nostatukseen on hyvä varata aikaa. Lisää kuohkeutta taikinaan saa vaahdotetuilla valkuaisilla ja oluella.

Nautinnollisia blinikestejä!

Mette`s Foodin siian – ja muikunmädin sekä luomulohen, Keskisen myllyn tattarijauhot ja Kuorttisen luomukananmunat tarjosi Saaremme puoti.

Pienet perinteiset blinit

1 ½ dl maitoa
10g hiivaa
1 dl tattarijauhoja ( Keskisen mylly)
1 dl vehnäjauhoja

½ pulloa olutta ( pilsneriä, esim. uruguel)
½ dl voisulaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 munankeltuaista (Kuorttisen luomumunat)
4 munanvalkuaista

Lämmitä maito 37 asteeseen ja murenna hiiva joukkoon. Lisää tattarijauhoja ja vehnäjauhoja ( molempia desi) koko ajan sekoittaen. Taikinan pitää olla sakeahko. Anna käydä yön yli jääkapissa.

Lisää seuraavana päivänä olut, suola, voisula, lisää vehnäjauhoja ja keltuaiset. Anna taikina käydä kymmenen minuuttia ja lisää vaahdotetut valkuaiset.

Paista pannulla voissa noin 1 cm paksuja blinejä. Paista blinit molemmin puolin kaksi kertaa, niin niistä tulee rapeita.

Tarjoa blinit kuumina, mielellään suoraan pannulta tai laita sataasteiseen uuniin odottamaan.

Reseptin lähde: Vahä-Savo, Hyykoski, Paljakka, Tervetuloa Meille

Pienet gluteenittomat blinit

3 dl maitoa
10 g hiivaa
150 g tattarijauhoja ( Keskisen mylly)

½ tl suolaa
2 dl maitoa
½ dl voisulaa
2 munankeltuaista ( Kuorttisen luomumunat)
4 munanvalkuaista
100 g tattarijauhoja

Lämmitä maito 37 asteeseen ja murenna hiiva joukkoon. Lisää tattarijauhot (ensimmäinen erä) koko ajan sekoittaen. Anna käydä jääkaapissa yön yli.

Lisää käymisen jälkeen suola, voisula, toinen erä tattarijauhoja ja keltuaiset. Anna taikina käydä kymmenen minuuttia ja lisää vaahdotetut valkuaiset.

Paista pannulla voissa noin 1 cm paksuja blinejä. Paista blinit molemmin puolin kaksi kertaa, niin niistä tulee rapeita.

Tarjoa blinit kuumina, mielellään suoraan pannulta tai laita sata asteiseen uuniin odottamaan.

Resepti on sovellettu Tervetuloa meille ruokakirjan perinteisestä bliniohjeesta

Lisukkeet:

200 g siian mätiä ( Mette`s Food)
200 g muikun mätiä ( Mette’s Food )
2-3 dl smetanaa ( kuohkeutuu sähkövatkaimella)

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli
1 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl punaviinietikkaa

Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita joukkoon muut ainekset.

Savulohimousse

400 g savustettua luomulohifilettä (Mette’s Food )
1 ranskankerma
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

Leikkaa lohi pieneksi paloiksi. Sekoita ranskankerma, lohi, sitruunan mehu ja mausteet.

Anna maustua jääkaapissa sen aikaa, kun paistat blinit

4 thoughts on “Blinejä kahdella tapaa: Perinteinen ja gluteeniton

  1. Kyllä, hyvällä yhteistyöllä toteutimme vierekkäin seisoen blinien paistot, ilman mitään ylimääräisiä soraääniä tai taikinakauhan huitaisuja vääriin suuntiin 😉 Niistä ja kaikista muista herkuista tuli ihan juhlallinen kattaus ja tunnelma. Tosiaankin Saaren puodin mädit ja savulohi olivat erinomaisia ja paljolti juuri sopivan suolauksenkin ansiosta 🙂

    1. Blinien paistaminen – ja tietenkään syömistä unohtamatta on yhdessä vielä monin kerroin hauskempaa! :-)Kiitos <3

  2. Vielä, kun meillä olisi ollut mahdollisuus avata jotain hyvää shamppanjaa siihen mukaan, niin meillähän olisi jo suorastaan ”sukat pyörineet jaloissa”, kuten tämän kuvassa olevan valurautapannun omistanut, jo edesmennyt, mamma tapasi joskus sanoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *