Jouluista ankanrintaa ja bataattiperunapyreetä

Ankan rintaa
Ankan rintaa

Olisipa joka viikonloppu yhtä seurallista elämää hyvän ruoan äärellä kuin tämä kuluva on ollut.

Viikonloppu on vierähtänyt iloisesti ja juhlavasti hyvien ystävien sekä perheen seurassa. Perjantai-iltana olin mitä parhaimmassa naisseurassa kokkailemassa ja rupattelemassa kuulumisia hyvän ystäväni kotona. Itsenäisyyspäivän iltaa vietimme tuttavaperheen luona nauttien heidän juhlatarjoilustaan.

Kotona kokeilin ensimmäisen kerran tehdä ankkaa. Ankan liha on jäänyt vieraammaksi raaka-aineeksi ja olen syönyt sitä vain muutaman kerran, silloinkin muiden laittamana. Ankan sisäelimistä, kuten kivipiiraasta ja sydämestä valmistetaan myös herkkuja. Joku vuosi sitten nautin Ravintola Murussa kivipiirassalaattia alkuruokana, mutta itse en ole koskaan valmistanut mitään kivipiiraista.

Ankanrintaa, bataattiperunapyreetä ja ruusukaalia
Ankanrintaa, bataattiperunapyreetä ja ruusukaalia

No mutta onneksi vihdoinkin ostin ankanrintaa. Sitä löytyi Itäkeskuksen Stockkan Herkusta. Torstaipäivän Hesarissa Henri Alen oli viritellyt hyvältä kuulostavat jouluiset marinointimausteet ankanrinnalle. Marinadiin tulee portviiniä ja jouluisia mausteita. Portviini on yksi joulun suosikki jälkiruokajuomani, joten ensimmäisen itse valmistamani ankan kunniaksi pullo auki jo joulukuun alkupuoliskolla.

Annoin marinadin vaikuttaa muutaman tunnin ja sitten valmistukseen. Herkullinen ankka valmistuu marinoinnin jälkeen nopeasti. Seuraksi tein bataattiperunapyrettä. Bataatissa on myös sitä jouluista tunnelmaa ja makeana juureksena sopi loistavasti ankan lisukkeeksi. Ehkä ankalle sopisi vielä joku lämmin portviinikastike? Liha jäähtyy nopeasti, niin lämmin kastike voisi olla paikallaan.

Lisukkeena oli myös ruusukaalia. Keitin ne sitruunalla ja suolalla maustetussa vedessä vajaa kymmenen minuuttia.

Oikein mainio vaihtoehto myös joulupöytään!

Ankanrintaa joulumaustein ja bataattiperunapyreetä

2 ankanrintaa ( noin 800 g)

¼ dl portviiniä
½ rkl tummaa sokeria
1 tl kuivattua timjamia
¼ tl neilikkaa
1 tl rouhittua viherpippuria
½ tl kanelia
suolaa

Viimeistelyyn: tuoretta timjamia

Valmista marinadi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Tee ankanrinnan nahkapuolelle pitkittäisiä viiltoja. Hiero marinadi fileiden pintaan ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Ota fileet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

Laita fileet nahkapuoli alaspäin pannulle ja paista ankan omassa rasvassa pinta rapeaksi. Ruskista toinen puoli nopeasti. Jatka fileiden kypsentämistä 150 asteisessa sen aikaa, että ankan sisälämpö on 55 astetta. ( Noin 10-15 minuuttia)

Laita rintafileet vastakkain ja anna vetäytyä folion sisällä 10-15 minuuttia. Leikkaa viipaleiksi ja koristele tuoreilla timjamin lehdillä.

Bataattiperunapyree

½ kg bataattia
6 pientä jauhoista perunaa
suolaa
noin ½ l punaista maitoa
50 g voita

Kuori ja pilko perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Valuta vesi pois, kun perunat ja bataatti ovat kypsiä.

Kuumenna maito.

Lisää voipala kokonaan ja maitoa vähitellen perunoiden perunoiden ja bataattien joukkoon. Survo perunasurvimella pehmeäksi pyreeksi.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Jouluista ankanrintaa ja bataattiperunapyreetä

  1. No nytkö siellä on kananpojat olleet ankan kimpussa 🙂 En ole koskaan maistanut ankkaa, mutta kyllähän tuo tosi hyvältä näyttää. Ja pyree varmaan sopii hienosti seuraksi. On näköjään tummemman väristä, verrattuna kanaan. Vai onko marinadi värjännyt lihaa.

    1. Ei johdu marinadista, vaan ankka on tummempaa lihaa kuin kana. Kannattaa kokeilla tai sitten teen joskus ankkaa teille, kun tulette kyläilemään:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *